Te genialne jajka sadzone smażone razem z fetą są pyszne same w sobie, ale jak spróbujesz mojego sposobu podania ich na awokado oraz małej tortilli, lekko podgrzanej, to śniadanie stanie się wręcz wyjątkowe.
Co jest najlepsze w tym przepisie na jajka sadzone z fetą i awokado? To, że robi się go w dosłownie 5-7 minut, w czasie smażenia jajek. W tym samym czasie na drugiej patelni lub w piekarniku podgrzewam tortillę, a później już tylko rozgnieść awokado i wyłożyć usmażone jajko z fetą. Pyyyycha!
Zapraszam na inne przepisy na śniadania:
JAJKA SADZONE Z FETĄ I AWOKADO
PRZYGOTOWANIE: 10 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
–2 małe tortille
– 2 jajka
– 1 duże awokado
– 75-100 g sera feta
– świeżo mielony pieprz
– płatki chilli
PRZYGOTOWANIE:
- Fetę pokrusz na małe okruchy i podziel na pół.
- Na niedużą patelnię wsyp połowę fety, zostawiając miejsce na jajo pośrodku. Wbij na środek jajo i dopraw całość świeżo mielonym pieprzem i chilli. Smaż jajko aż białko się zetnie, a feta przyrumieni. Tak samo postępuj z drugim jajkiem i pozostałą fetą.
- W tym czasie na drugiej patelni lub w piekarniku podgrzej placki tortilli.
- Awokado przekrój na pół. Połówkę miąższu połóż na placku tortilli i rozgnieć awokado widelcem. Na rozgniecionym awokado połóż usmażone jajko z fetą i podawaj.
Smacznego!
OCEŃ TO DANIE:
Nazwa dania:
Jajka sadzone z fetą i awokado
Autor:
nietylkopasta.pl
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena:
1 Review(s) Based on