Kawa z dodatkiem dyni? Właśnie tak. Wystarczy zrobić pyszny syrop dyniowy z dodatkiem przypraw i użyć go w przygotowywanym latte. Kawa z jego dodatkiem tylu przypraw smakuje doskonale. Syrop nadaje odrobinę słodyczy, więc jeśli nie lubicie słodkiej kawy dodajcie go niedużo. Ten przepis na blogu jest już od dawna, postanowiłam go jednak odświeżyć, bo syrop przygotowałam już kolejny raz 🙂
dyniowe latte
Przygotowanie:ok 20 minut (razem z dyniowym syropem)
Składniki na syrop dyniowy z przyprawami:
– 150 ml wody
– 6 łyżek cukru
– 8 czubatych łyżek puree z pieczonej dyni
– łyżeczka mielonego cynamonu
– łyżeczka mielonych goździków (możecie zetrzeć goździki w moździerzu)
– pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
Składniki na kawę:
– 1-2 łyżki syropu dyniowego
– spienione ciepłe mleko
– 1 porcja kawy espresso
Przygotowanie:
Do garnuszka wlać wodę oraz wsypać cukier. Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Dodać pozostałe składniki syropu. Gotować ok 3 min. Po zdjęciu z ognia należy całość przetrzeć przez sito. Syrop możecie przechowywać w lodówce w zamkniętej buteleczce lub słoiczku.
Do wysokiej szklanki wlejcie syrop – jego ilość uzależniona jest od tego czy lubicie kawę słodką czy lekko gorzką. Na syrop delikatnie wlejcie ciepłe spienione mleko a na końcu kawę espresso. Wlewając powoli wszystkie składniki uzyskacie piękne trzy warstwy kawy.
SMACZNEGO!
2 comments
Przyznam, że to bardzo pomysłowe latte 🙂
Wspaniałe i pyszne latte!!! Moja 1.5 roczna córka wypila ze mną 🙂 dziękuję 🙂 i jesień staje się piękniejsza! Kocham takie korzenne połączenia 🙂