Wpisz i naciśnij Enter

Puree z dyni – baza do innych przepisów

Dziś do przepisu wykorzystałam dynię Hokkaido – jedną z najczęściej spotykanych w Polsce. a odmiana idealnie nadaje się do pieczenia, jest świetną bazą do kolejnych dyniowych dań. Warto zrobić więcej puree własnie w sezonie na dynie, w zimę będziecie mogli wykorzystać gotowe puree do wielu przepisów i dań, takich jak serniki, gnocchi, zupy.

Puree przydatne będzie w przygotowaniu przepisów:
dyniowe latte
zupa krem z dyni
placuszki z dyni na słodko
muffiny dyniowe z figami
zupa dyniowa z pomidorami
bruschetta z dynią
pasta z dyni i koziego sera

PUREE Z DYNI

Przygotowanie: 30 minut

Składniki:
– dynia

Przygotowanie:

  1. Dynię obrać, wyrzucić miękki środek z pestkami i sam twardy miąższ pokroić na mniejsze części, takie jak widzicie na zdjęciu.
  2. Piekarnik rozgrzać do 180 st C. Dynię ułożyć na papierze do pieczenia i piec przez 20 minut aż zrobi się miękka.
  3. Po upieczeniu dynię zblendować i przełożyć do słoiczków. Jeśli nie będziecie używać puree w ciągu najbliższych dni puree należy poddać pasteryzacji.
  4. To doskonały dodatek do wielu dań, możecie podawać puree także do mięsa, wystarczy delikatnie podgrzać.

SMACZNEGO!

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Puree z dyni
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
41star1star1star1stargray Based on 11 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

One comment

  1. Ojej nigdy nie robiłam takiego czegoś, chyba muszę spróbować 🙂 bo kusi mnie to Twoje latte