Pyszne ciasto biszkoptowe można wykorzystać także do pysznych muffinów z dodatkiem truskawek. Robi się je ekspresowo, a są lżejsze niż tradycyjne muffiny. Sami sprawdźcie.
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
Polecam Ci także:
- Muffiny z jagodami
- Muffiny czekoladowe z malinami
- Muffiny z malinami
- Muffiny z czekoladą i pomarańczą
- Jogurtowe muffiny z borówkami
- Muffiny ananasowe
- Muffiny dyniowe z figami
MUFFINY Z TRUSKAWKAMI
Przygotowanie: ok 25 minut
Składniki:
– 3 jajka
– 3 łyżki cukru
– 3 łyżki mąki pszennej
– 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– łyżeczka cukru waniliowego
– 10 foremek do muffinów
– ok 10 dojrzałych truskawek
Zacznijcie od oddzielenia żółtek i białek. Białka utrzyjcie na sztywno, pod koniec dodajcie cukier. jak ubijecie na sztywną pianę zmniejszcie obroty miksera i dodajcie po jednym żółtku. Do utartych jajek dodajcie przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Masę nałóżcie do foremek, tak aby zajmowały ok 3/5 foremki. Na wierzch połóżcie pokrojone truskawki. Pieczcie w piekarniku nagrzanym do ok 180st przez 10-15 min, aż ciasteczka zrobią się pięknie złote.
Polecę Ci kilka moich ulubionych przepisów:
– śledzie w oleju
– boeuf strogonow
– pasta z awokado
– frytki z batatów
– placek po węgiersku
– makaron z truskawkami
– pierogi z kaszą gryczaną
– zupa krem z pomidorów
– marynata do karkówki
– pizza z patelni
– puree ziemniaczane
– kolacja – moje ulubione przepisy
7 comments
ale piękne, wyglądają bardzo smakowicie
ja robię trochę inne ale też z truskawkami. Uwielbiam te owoce i mogę jeść non stop
na pewno spróbuję 🙂
Wyglądają pysznie!
Teraz po obiadku to ja bym zjadł ze dwie takie pyszne babeczki 🙂
Fajny pomysł. Lubię biszkopt za brak tłuszczu…
Ale mnie naszła ochota na takie pyszności 🙂