Wpisz i naciśnij Enter

Muffiny z truskawkami

Pyszne ciasto biszkoptowe można wykorzystać także do pysznych muffinów z dodatkiem truskawek. Robi się je ekspresowo, a są lżejsze niż tradycyjne muffiny. Sami sprawdźcie.

Przygotowanie: ok 25 minut

Składniki:

– 3 jajka
– 3 łyżki cukru
– 3 łyżki mąki pszennej
– 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– łyżeczka cukru waniliowego
– 10 foremek do muffinów
– ok 10 dojrzałych truskawek

PRZYGOTOWANIE:

Zacznijcie od oddzielenia żółtek i białek. Białka utrzyjcie na sztywno, pod koniec dodajcie cukier. jak ubijecie na sztywną pianę zmniejszcie obroty miksera i dodajcie po jednym żółtku. Do utartych jajek dodajcie przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Masę nałóżcie do foremek, tak aby zajmowały ok 3/5 foremki. Na wierzch połóżcie pokrojone truskawki. Pieczcie w piekarniku nagrzanym do ok 180st przez 10-15 min, aż ciasteczka zrobią się pięknie złote.

muffinyztruskawkami2

muffinyztruskawkami4

Polecę Ci kilka moich ulubionych przepisów:
– śledzie w oleju
– boeuf strogonow
– pasta z awokado
– frytki z batatów
– placek po węgiersku
– pierogi z kaszą gryczaną
– zupa krem z pomidorów
– marynata do karkówki 
– pizza z patelni
– puree ziemniaczane
– kolacja – moje ulubione przepisy

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Muffiny z truskawkami
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

7 comments

  1. ale piękne, wyglądają bardzo smakowicie

  2. ja robię trochę inne ale też z truskawkami. Uwielbiam te owoce i mogę jeść non stop

  3. na pewno spróbuję 🙂

  4. Wyglądają pysznie!

  5. Teraz po obiadku to ja bym zjadł ze dwie takie pyszne babeczki 🙂

  6. Fajny pomysł. Lubię biszkopt za brak tłuszczu…

  7. Ale mnie naszła ochota na takie pyszności 🙂