Proste, pyszne, aromatyczne danie – makaron z truskawkami 🙂 Takie zwiastujące lato, słońce i ciepłą pogodę. Idealne na upalne dni, można je bowiem jeść na zimno 🙂 Przygotowując to danie możecie użyć różnego rodzaju makaronu, ja dziś postawiłam na tagliatelle.
To jedno z dań z którym wiążą się wspomnienia z dzieciństwa. Pamiętam, że jak mamie nie chciało się przygotowywać skomplikowanego obiadu zastępowała go właśnie takimi daniami jak to. Ponadto chyba każde dziecko lubi słodkie dania oraz owoce. Makaron możecie zrobić także z jagodami, morówkami czy innymi sezonowymi owocami. Ciekawe połączenie daje także miks owoców – np truskawka z jagodą lub jeżyną.
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
MAKARON Z TRUSKAWKAMI
PRZYGOTOWANIE: 15 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– pół opakowania makaronu tagliatelle lub innego
– 15-20 truskawek
– 6 łyżek śmietany (możecie ją zastąpić jogurtem greckim)
– 2 łyżki cukru pudru + ew odrobina do posypania dania
– kilka listków mięty
PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotujcie wg przepisu na opakowaniu. Śmietanę wymieszajcie z cukrem i polejcie ją ugotowany makaron. Truskawki przekrójcie na pół lub na mniejsze kawałki, dodajcie do makaronu wraz z listkami mięty.
Smacznego!