Najlepszy biszkopt z truskawkami

To jeden z najlepszych biszkoptów jakie miałam okazję robić, przetestowałam go już także na innych rodzajach ciast, w tym na biszkopcie z rabarbarem. Jeśli lubicie ciasta z owocami zachęcam was także do wypróbowania przepisu na ciasto kruche ze śliwkami, ten przepis także jest niezawodny!

Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także:
szarlotka na kruchym cieście
– biszkopt z truskawkami
– sernik z malinami
– szybki biszkopt z rabarbarem
– najlepsze kruche ciasto ze śliwkami
– sernik z porzeczkami
sernik z jagodami
biszkopt z jabłkami
prosta szarlotka

PRZEPIS NA BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI

Przygotowanie: 60 minut
Blacha: ok 30×20 cm

Składniki:
– 4 jajka rozmiar L
– 180 g białego cukru
– 200 g mąki pszennej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ok 15-20 truskawek (w zależności od wielkości)
– 2 łyżki proszku budyniu waniliowego
–  3 łyżki brązowego cukru
– 50 g masła z lodówki
– cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Jajka w całości ubijcie z cukrem na bardzo puszystą masę. W zależności od używanego sprzętu proces ten powinien trwać 5-7 minut, a masa powinna być bardzo puszysta, prawie biała i bez wyczuwalnych grudek cukru. Do tak przygotowanej masy dodajcie przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i już za pomocą szpatułki wymieszajcie do połączenia składników.
  2. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Wylejcie ciasto i wyrównajcie na całości za pomocą szpatułki. Na cieście układajcie truskawki pokrojone na mniejsze kawałki (aby zmniejszyć ilość wydzielanych soków możecie przesypać truskawki 2 łyżkami budyniu) , następnie posypcie brązowym cukrem i masłem startym za pomocą grubej tarki obieraczki do warzyw. Tak przygotowane ciasto wstawcie do piekarnika nagrzanego do 170 st C na 40 minut.
  3. Wyjmijcie ciasto z piekarnika, wystudźcie i posypcie cukrem pudrem.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Najlepszy biszkopt z truskawkami
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
4.51star1star1star1star1star Based on 10 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Lidia

    Opublikowane 02/06/2018

    Odpowiedz

    Niestety, postępując wg przepisu wyszło, jakby mąki było za dużo w stosunku do jajek. Żeby to w ogóle połączyć musiałam kombinować i ratować, żeby składniki nie poszły w kosz….szkoda

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Puree ziemniaczane – przepis podstawowy

Przygotowanie dobrego puree to podstawa w kuchni. W zależności od oczekiwanego efektu do rozdrobnienia ziemniaków możecie użyć specjalnego tłuczka (ziemniaki...

Zamknij