To jeden z najlepszych biszkoptów, jakie miałam okazję robić, przetestowałam go już także na innych rodzajach ciast, w tym na biszkopcie z rabarbarem.
A biszkopt to naprawdę proste ciasto do przygotowania, wystarczy odpowiednio ubić jajka. Ja robię to zawsze w mikserze, bo ubijanie ręcznie byłoby zbyt zajmujące. Dlatego wkładam składniki i ustawiam odpowiednio mój robot kuchenny na dość szybkie mieszanie i w tym czasie przygotowuję sobie truskawki.
* Teraz zapraszam na treść powstałą we współpracy reklamowej z Kenwood.
To już mój drugi sprzęt marki Kenwood, i drugi robot Kenwood Chef XL. Po ponad 3 latach użytkowania tych sprzętów mogę z czystym sumieniem polecić go każdemu, kto lubi gotować i piec, bo to naprawdę niezastąpiony pomocnik w kuchni.
Miesza, ubija, tnie, waży, podgrzewa, a nawet gotuje. Wbudowana płytka indukcyjna w robocie naprawdę dużo zmienia. Przy małych temperaturach wspomaga wyrastanie ciasta, a przy większych gotuje i jednocześnie miesza potrawę. Usmażysz tam składniki do potrawy, ugotujesz na parze. Możliwości jest ogrom.
Dla mnie robot Kenwood to przede wszystkim sprzęt mieszający i zagniatający ciasta na chleby, bułki, ciasta. Używam go niemal codziennie, a w nowym modelu mam jeszcze jedną funkcję, wbudowaną wagę, dzięki której nie muszę wyjmować już misy z robota, aby dosypać kolejny składnik.
O robocie mówię Wam nieco więcej na Instagramie, przygotowałam tam nawet wyróżnioną relację z pokazaniem tego sprzętu.
Jeśli w najbliższym czasie rozważasz zakup robota Kenwood, to skorzystaj z mojej zniżki. Mam dla Ciebie aż 600 zł rabatu na hasło NIETYLKOPASTA. Tu dodaję Ci link do strony zakupu, na której znajdziesz wszystkie niezbędne informacje:
Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także:
– szarlotka na kruchym cieście
– biszkopt z truskawkami
– ciasto czekoladowe z gruszkami
– sernik z malinami
– szybki biszkopt z rabarbarem
– najlepsze kruche ciasto ze śliwkami
– sernik z porzeczkami
– makaron z truskawkami
– sernik z jagodami
– biszkopt z jabłkami
– prosta szarlotka
PRZEPIS NA BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI
Przygotowanie: 60 minut
Blacha: około 30 x 20 cm
Składniki:
– 4 jajka rozmiar L
– 180 g białego cukru
– 200 g mąki pszennej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 15-20 truskawek (w zależności od wielkości)
– 2 łyżki proszku budyniu waniliowego
– 3 łyżki brązowego cukru
– cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 180 st C.
- Jajka ubijaj w całości z cukrem na bardzo puszystą masę. W zależności od używanego sprzętu proces ten powinien trwać 5-7 minut, a masa powinna być bardzo puszysta, prawie biała i bez wyczuwalnych grudek cukru. Ja ustawiam robota Kenwood na 5 poziom szybkości (maksymalny to 6) i ubijam około 5 minut.
- Do tak przygotowanej masy dodaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Teraz za pomocą szpatułki wymieszaj ciasto do połączenia składników.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto i wyrównaj na blasze za pomocą szpatułki.
- Truskawki umyj, odszypułkuj, osusz. Jeśli truskawki są duże przekrój je na pół lub 3-4 części. Do truskawek dodaj proszek budyniowy i wymieszaj.
- Na cieście układaj truskawki i posypuj je brązowym cukrem.
- Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni C. Piecz przez 40 minut, aż ciasto wyrośnie, prawie zupełnie przykryje truskawki i pięknie się zezłoci.
- Po wyjęciu i wystudzeniu możesz posypać ciasto cukrem pudrem, ale jeśli truskawki są słodkie, nie ma takiej konieczności. Krój i podawaj!
SMACZNEGO!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
1 comments
Niestety, postępując wg przepisu wyszło, jakby mąki było za dużo w stosunku do jajek. Żeby to w ogóle połączyć musiałam kombinować i ratować, żeby składniki nie poszły w kosz….szkoda