To drugi z moich sprawdzonych przepisów na nalewkę z jarzębiny. Tym razem z wyraźną kwaskową nutą, więc jeśli lubicie nieprzesłodzone nalewki, ta na pewno będzie Wam smakowała. Zachęcam jednak abyście zrobili i tą i drugą nalewkę jarzębinową ze śliwką. Dopiero wtedy można mieć porównanie smaku i wybrać tą która będzie królowała w Waszych domach.
NALEWKA Z JARZĘBINY
PRZYGOTOWANIE: 35 minut + min 8 tygodni
SKŁADNIKI:
– 2 kg owoców jarzębiny (przemrożonej)
– pół szklanki białego cukru
– 2,5 litra wódki
PRZYGOTOWANIE:
Owoce jarzębiny oczyśćcie. Jeżeli zrywacie je prze pierwszymi przymrozkami to zamróźcie je na ok 7 dni i do nalewki użyjcie po rozmrożeniu.
Rozmrożone owoce wyłóżcie na blasze z papierem do pieczenia, wstawcie do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st i zapiekajcie ok 15-20 min aż owoce zaczną puszczać sok i nieco się pomarszczą. Tak przygotowane owoce dodajcie do słoja, zasypcie cukrem i zalejcie wódką. Odstawcie na ok 8 tygodni, po czym przecedźcie nalewkę i rozlejcie ją do butelek.
SMACZNEGO!