Zrobienie tej nalewki jest niezwykle proste, a efekt jest niesamowity. To idealny pomysł na świąteczny prezent wystarczy, że kilka dni przed świętami przygotujecie porcje lub dwie nalewki i kupicie ładne ozdobne butelki.
Po przygotowaniu nalewka powinna być przechowywana w lodówce i spożywana do 2-3 tygodni. Dlatego 2-3 dni przed świętami to idealny moment, Nie zapomnij dodać etykiety do buteleczki, na której napiszesz co to za nalewka oraz do kiedy powinno się ją spożyć.
Ta nalewka ma bardzo kremowy i delikatny karmelowy smak. Odrobina soli idealnie ją przełamuje i nadaje wyrazistości.
Zajrzyj też do innych przepisów, które możesz wykorzystać do pyszny prezentów świątecznych:
Mini domki z piernika na kubek
Ciasteczka czekoladowe z cynamonem
Kandyzowane migdały
Domek z piernika – przepis, wzór do wycięcia
Przepis na pierniczki
Ciasteczka z makiem
Kruche ciasteczka świąteczne
Florentynki – ciasta z bakaliami i czekoladą
Nalewka piernikowa
Ciasteczka z pieczątkami
Ciasteczka migdałowe
NALEWKA SŁONY KARMEL
Przygotowanie: 30 minut
SKŁADNIKI:
– 1 puszka masy kajmakowej
– 250 ml śmietanki kremówki 30%
– 500 ml wódki
– 0,5 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE:
- Do miski dodaj masę kajmakową oraz śmietankę kremówkę i miksuj lub ubijaj ręcznie trzepaczką. Masa powinna być kremowa i dość gęsta.
- Do masy wlewaj powoli wódkę, cały czas ubijając. Na koniec dodaj sól i jeszcze zmiksuj przez chwilę.
- Tak przygotowaną nalewkę przelewaj do butelek i wkładaj do lodówki. Najlepiej przygotować ją dzień wczesniej, aby się „przegryzła”.