To fajne, bardzo proste i efektowne danie. Bardzo proste w przygotowaniu i świetnie nadaje się jako przekąska na imprezę. Dla mnie też danie, które można zrobić zawsze na szybko, bo zwykle mam opakowanie ciasta francuskiego w lodówce.
Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– pizza z ciasta francuskiego
– paluchy z ciasta francuskiego
– tarty z pomidorami
– tarta z cukinią
Ilość porcji: 20-25 ślimaczków
Przygotowanie: 25 minut
Składniki:
– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– 4-5 łyżek sosu pomidorowego* (możecie go w ostateczności zastąpić ketchupem)
– 6-8 plasterków szynki parmeńskiej lub tradycyjnej szynki
– 8-10 plasterków sera gouda
*Sos pomidorowy możecie szybko przygotować z pomidorów w puszce, czosnku, chilli i ulubionych świeżych ziół. Wystarczy zblendować.
Przygotowanie:
Rozwińcie ciasto francuskie. Posmarujcie je sosem pomidorowym a następnie połóżcie na nim szynkę a na niej ser. Składniki powinny być na całej powierzchni ciasta. Zwińcie ciasto rolując wzdłuż dłuższego boku, tak aby uzyskać długi rulon z ciasta. Za pomocą ostrego noża krójcie ciasto na porcje o szerokości 2 cm. Tk przygotowane ślimaczki połóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczcie przez 15-20 minut w temperaturze 180 st C.
SMACZNEGO!