Wpisz i naciśnij Enter

Tarta z cukinią

To doskonała propozycja na szybką kolację dla dwóch osób. Tarta ma pyszny smak i nieco rustykalny wygląd. Do tarty możecie wykorzystać dowolny rodzaj cukinii – zielone, żółte, okrągłe, podłużne – pozostawiam to Waszej inwencji i stanowi lodówki. Tarta sama w sobie jest dość sucha, dlatego przygotowałam do niej pyszny sos z dodatkiem skórki cytrynowej i mięty. Sami przekonajcie się że pasuje tu idealnie.

Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
ślimaczki z ciasta francuskiego
pizza z ciasta francuskiego
paluchy z ciasta francuskiego
tarty z pomidorami
chlebek z cukinii
tarta ze szpinakiem i salami
tarta z łososiem  i mozzarellą
tarta ze szparagami
tarta ze szparagami i jajkiem

tarta z cukinią

PRZYGOTOWANIE: 40 minut

SKŁADNIKI:
–  opakowanie ciasta francuskiego
– 1 duża lub dwie mniejsze cukinie
– 100-150 g sera feta
– małe opakowanie jogurtu greckiego
– 1 łyżka startej skórki z cytryny
– 2-3 łyżki posiekanych listków świeżej mięty
– sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

 

Ciasto francuskie ułóżcie w brytfannie lub na blasze (wyłóżcie blachę papierem do pieczenia). Brzegi ciasta zagnijcie w dowolny sposób, jednak tak aby tworzyły one rant będący bariera dla składników ułożonych na cieście. Cukinię pokrójcie w cienkie plastry i ułóżcie fantazyjnie na cieście. Pomiędzy cukinię wkładajcie niedbale porwane kawałki sera feta, a całość posypcie pieprzem. Zapiekajcie tartę przez 20-25 minut aż całość się zarumieni.

W międzyczasie kiedy tarta piecze się w piekarniku przygotujcie sos. Do jogurtu greckiego dodajcie tartą skórkę z cytryny i świeżą miętę. Doprawcie solą i pieprzem do smaku. Tartę podawajcie z sosem.

Smacznego!

tartazcukinia7

tartazcukinia10a

tartazcukinia5a

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Tarta z cukinią
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 comments

  1. Tarta wygląda pysznie.Pozdrawiam 🙂

    1. Była pyszna, zachęcam do zrobienia 🙂

  2. Smakowita. Cukinia to mój letnio/jesienny numer jeden w kuchni!

  3. Mniam! Pychotka 🙂