Pierwszy raz próbowałam tej genialnej potrawy podczas wizyty w restauracji Foccacia Ristorante w Warszawie i przepadłam. Genialny smak, płynne żółtko, pyszny ser w środku. Tym razem sama zdecydowałam się na przygotowanie. Warto poświecić chwilę na ulepienie raviolo. Wystarczą 2 sztuki a osobę, a z podanej porcji wyjdzie Wam 5 sztuk.
Polecam Wam także przepisy na:
– ravioli z krewetkami
– domowy makaron
RAVIOLO Z PŁYNNYM ŻÓŁTKIEM
Ilość porcji: 5 raviolo
Przygotowanie: 2 h
Składniki makaron:
– 150 g mąki pszennej typ 550-650
– 1 jajko i 2 żółtka (rozmiar L)
– szczypta soli
Składniki raviolo:
– 250 g sera ricotta
– 50 g tartego parmezanu + parmezan do podania
– 5 żółtek (1 do farszu, 5 do raviolo)
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– sól, pieprz
– 5 łyżek masła
– listki szałwii
Sprzęty:
*maszynka do makaronu – opcjonalnie ciasto można rozwałkować
*rękaw cukierniczy
Przygotowanie:
- Do miski przesiej mąkę, zrób wgłębienie i dodaj jajko i 2 żółtka oraz szczyptę soli. Za pomocą widelca wymieszaj jajka z mąką, a następnie zacznij zagniatać ciasto. Kontynuuj przez 6-9 minut, do momentu kiedy ciasto będzie gładkie i zwarte.
- Ciasto włóż do plastikowego woreczka i odstawić na 1 -1,5h.
- W tym czasie przygotuj farsz. Ser ricotta wymieszaj z 50 g startego parmezanu, żółtkiem, natką pietruszki i solą oraz pieprzem do smaku.
- Ciasto na makaron wyjmij i rozwałkuj na cienkie blaty za pomocą maszynki do makaronu. Za pomocą rękawa cukierniczego napełnionego farszem z riccoty zrób gniazdka w które następnie włożysz delikatnie żółtko. Tak przygotowane gniazdka przykryj drugim płatem makaronu , przygnieć brzegi i wytnij radełkiem lub nożem tworząc okrągły kształt.
- Tak przygotowane raviolo gotuj pojedynczo w wrzącej osolonej wodzie przez 4 minuty.
- Raviolo polej masłem usmażonym z listkami szałwii z odrobiną soli, posypane parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.
SMACZNEGO!
2 comments
Myślę, że we Włoszech będzie mi smakować podwójnie. Spróbuję zrobić! 🙂
Polecam 🙂