Foccacia czyli włoski aromatyczny chlebek, to idealna przekąska lub kolacja. Dla mnie najlepszą wersją jest ta z dodatkiem rozmarynu i soli morskiej. Możecie jednak zmieniać ten przepis i użyć oliwek lub innych przypraw. Kiedyś naszło mnie aby wykorzystać do foccacii suszone pomidory, ale te zbyt bardzo spiekły się i nadały gorycz. Zamiast nich użyjcie jednak małych pomidorków koktajlowych, wtedy efekt jest super.
Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– paluszki chlebowe grissini
– cebularze
Przygotowanie: 2 h
Składniki:
-500 g mąki pszennej
– 325 ml ciepłej wody
– paczka suchych drożdży
– 1 łyżka soli
– 3 łyżki oliwy
– na wierch: oliwa, sól morska, świeży rozmaryn
- Do misji wsypcie mąkę, drożdże, sól, ciepłą wodę i 1 łyżkę oliwy z oliwek. Całość wyrabiajcie za pomocą dłoni lub miksera i świderkowatych końcówek. Ciasto powinno być zwarte i jednolite.
- Ciasto przykryjcie ściereczką i odstawcie na 20-30 minut aż podwoi swoją objętość. Blachę posmarujcie oliwą (nawet jeśli używacie papieru do pieczenia to wlejcie na niego odrobinę oliwy i posmarujcie). Na blachę wyłóżcie ciasto i ugniećcie palcami aby miało 2-3 cm grubości. Ciasto może mieć wgłębienia i być nieregularne. Ostawcie na kolejne 30 minut aż podwoi objętość.
- Ponownie ugniećcie palcami robiąc w cieście wgłębienia. Polejcie ciasto odrobiną oliwy, posypcie rozmarynem i solą. Przyprawy lekko wgniećcie w ciasto.
- Pieczcie przez 10 minut w temperaturze 250 st C, a następnie zmniejszcie temperaturę do ok 200 st C i pieczcie jeszcze 10 minut.
- Podawajcie foccacię od razu. Najlepsza jest z oliwą zmieszaną z czosnkiem i suszonym oregano, lub z pastami kanapkowymi.
Smacznego!
Zobacz też:
Chlebek nadziewany fetą
12 comments
Z suszonymi pomidorami też pycha! Tylko, że taką focaccie robię w formie mini płaskich bułeczek i pomidory daję do środka, wtedy się nie spiekają. Tylko trzeba uważać bo są mega gorące, nawet kiedy bułeczka już przestygła. Poza tym robię z rozmarynem, oliwkami – ta najbardziej posmakowała mojej mamie. Tylko trzeba oliwki przekroić na pół i lekko wcisnąć w ciasto bo uciekają z focacci 😉
Do środka jeszcze nie dawałam suszonych pomidorów ale to fajny sposób, dzięki za podpowiedź 🙂
Ah i focaccia z rozmarynem na to plasterek pomidora, mozzarelli i listek bazylii. Chyba wiem co będzie na kolację 🙂
Apetycznie wygląda . Taki chlebek z rozmarynem musi być bardzo aromatyczny 🙂
Jest bardzo 🙂
Wygląda bardzo smacznie. Bardzo chętnie ja zrobię ?
Polecam, jest bardzo prosta w przygotowaniu
Hej! Uwilbiam chleb focaccia a klasyczna wersja z rozmarynem i solą jest też moją ulubioną. Dawno nie piekłem tego pieczywa ale twój wpis mnie zainspirował. Może w ooolicy tego weekendu mi się uda. Dam znać jak wyszło:)
Pyszny przepis, będę robić na Sylwestra 🙂
to już życzę samczego i szampańskiej zabawy 🙂
Witam,
paczka drozdzy to ile dokładnie drozdzy? mieszkam za granicą i boję sie, ze tu paczki mogą mieć inną gramaturę 🙁
w Polsce w paczuszce jest zwykle 7 g suchych drożdży Instant