Ten chlebek jest naprawdę prosty do zrobienia i genialny w smaku Dziś mam dla Was bardzo szybki przepis, uwzględniający tylko 2 h wyrastania i 1 h pieczenia. Robiłam już nie raz ten chlebek bez dodatków, ale z dodatkiem oliwek lub ziół jest jeszcze bardziej aromatyczny i lepszy. Warro spróbować w obu wariantach!
Zajrzyj też do:
– bułeczki jogurtowe
– chleb pszenny na zakwasie
– bagietki
– kajzerki
– chlebek z pesto
– przepis na bajgle
– chleb z samych ziaren bezglutenowy
– chlebek z cukinii
– focaccia z pomidorami
– bułki do hamburgerów
– focaccia z rozmarynem
– chleb cebulowy
– Chlebek nadziewany fetą
CHLEB PSZENNY Z OLIWKAMI
CZAS PRZYGOTOWANIA: 3 h 20 minut
SKŁADNIKI:
– 300 g mąki pszennej typ 750 – 1000 + dodatkowa około 50 g
– 300 g mąki pszennej typ 450
możesz wybrać też jedną mąkę typ 550 lub 650 i dodać jej 600 g
– 370 ml ciepłej wody
– 2 łyżeczki suchych drożdży (lub 20 g drożdży świeżych)
– 2 łyżeczki cukru
– 2 łyżeczki soli
– 10-15 czarnych lub zielonych oliwek bez pestek
SPRZĘT:
– żeliwny garnek z pokrywką lub naczynie żaroodporne z pokrywką, może być też naczynie lub garnek i folia aluminiowa z której zrobisz pokrywkę
Przygotowanie:
- DROŻDŻE MOKRE: wymieszaj 50 ml wody, cukier i drożdże. Pozostaw drożdże na chwilę do wyrośnięcia, wystarczy 10 minut
- DROŻDŻE SUCHE: dodaj je do pozostałych składników, przechodząc od razu do punktu 3.
- Do misy miksera dodaj obie mąki, drożdże lub roztwór drożdży, wodę, cukier. Zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy ciasto ma już w miarę zwartą formę dodaj sól. Ciasto możesz wyrabiać rękoma (około 15 minut) lub mikserem stacjonarnym (8-9 minut).
- W tym czasie pokrój oliwki na mniejsze kawałki, ja zwykle kroję w 3-4 plasterki. Dodaj je do ciasta i krótko wymieszaj.
- Miskę przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 2h.
- Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 220o C i wstaw do zimnego piekarnika garnek, aby rozgrzewał się razem z nim. Wystarczy 20-30 minut wcześniej rozpocząć rozgrzewanie.
- Po czasie wyrastania wyjmij ciasto i przełóż na blat podsypany mąką. Złóż ciasto na 3, czyli najpierw górną część nałóż na górę a później dolną. Obróć ciasto o 90 stopni i jeszcze raz ponownie złóż na 3 (zobacz w filmie jak to robię).
- Następnie połóż ciasto na arkuszu papieru łączeniem ciasta do dołu. Możesz ostrym nożem nakroić ciasto, tworząc kilka pasków lub na krzyż. Ja nie nacinam, lubię jak chleb naturalnie pęka.
- Wyjmij gorące naczynie z piekarnika i włóż do niego chleb razem z papierem do pieczenia. Przykryj pokrywką lub zrób luźną pokrywkę z kilku nałożonych na siebie arkuszy folii aluminiowej i wstaw do piekarnika.
- Piecz chleb z pokrywką przez 30 minut, a następnie zdejmij pokrywkę, obniż temperaturę do 200o C i piecz kolejne 30 minut.
- Po upieczeniu wyjmij chleb od razu z piekarnika, wyjmij z garnka i pozostaw do przestudzenia na kratce. Chlebek powinien mieć pyszną chrupiącą skórkę.
SMACZNEGO!