Koniec lata i jesień to czas kiedy świeżą kukurydzę często znajdziecie w sklepach i marketach. jak ją ugotować aby nie była twarda? Ugotowaną kukurydzę zjadam samą z masłem i solą, ale często odkrawam ziarenka i przygotowuję z nich zupę, lub traktują jako dodatek do innego dania. Doskonale nadają się także do sałatek, surówek. Są dużo smaczniejsze niż wersja z puszki, dlatego warto postawić na samodzielne przygotowanie.
JAK UGOTOWAĆ KUKURYDZĘ
Przygotowanie: 15 minut
Składniki:
– kolby kukurydzy
– 2 łyżeczki cukru
– wiórki masła
– sól, ew posiekane chilli
Przygotowanie:
- W garnku do którego zmieszczą się kolby kukurydzy zagotujcie wodę. Dodajcie do wody jedynie cukier, sól może spowodować że kukurydza będzie twarda.
- Gotujcie 10-15 minut – 10 minut gdy gotujecie 1-2 sztuki, 14-15 minut kiedy warzyw jest więcej.
- Ugotowaną kukurydzę przełóżcie na talerz, posypcie wiórkami zimnego masła, solą i ew chilli (jeśli lubicie ją w ostrzejszej wersji.
SMACZNEGO!
OCEŃ TO DANIE:
Nazwa dania:
Jak ugotować kukurydzę
Autor:
nietylkopasta.pl
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena:
30 Review(s) Based on
2 comments
Masło bardzo pasuje do kukurydzy.
Polecam
Jest jeszcze lepsza kiedy do wody doda soe mleko 😉