Frytki z batatów

Ostatnio na blogu pokazywałam Wam przepis na frytki z warzyw i wielokrotnie padło pytanie dlaczego nie ma wśród nich batatów. I mam, tym razem zapraszam na same bataty w wersji fit. Aby były bardziej chrupiące możecie usmażyć je w tłuszczu lub obtoczyć w mące kukurydzianej, ale ja jestem zwolennikiem prostoty i nie przeszkadza mi to że moje frytki są miękkie. Jeśli zrobicie je w piekarniku będą na pewno lżejsze niż te smażone w tłuszczu.

Zachęcam Was do odwiedzenia podobnych przepisów gdzie królują pieczone warzywa:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– carpaccio z buraka
sałatka z żółtym burakiem
sałatka z kolorowych buraczków
chipsy z batatów
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie

FRYTKI Z batatów

Przygotowanie: 30 minut

Składniki:
– 1-2 bataty
– oliwa z oliwek
– przyprawy: sól oraz suszony tymianek

Przygotowanie:

  1. Bataty obierzcie i pokrójcie w słupki o podobnej wielkości. Są dość twarde dlatego musicie mieć ostre narzędzie do obierania i krojenia. Dolejcie do frytek nieco oliwy – ilość zależy od ilości pokrojonych warzyw. Oliwa powinna pokryć warzywa po wymieszaniu.
  2. Dodajcie przyprawy – nieco soli oraz suszony tymianek. Możecie zamiast tymianku wykorzystać także paprykę, oregano lub inne ulubione zioła.
  3. Bataty wyłóżcie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawcie frytki do piekarnika na 20-25 minut (temperatura 190-200 st C). Frytki powinny się lekko przyrumienić.
  4. SOS: proponuję Wam dodatek w postaci domowego sosu: 4 łyżki majonezu, 1 łyżka ketchupu, 1 mały ząbek czosnku. Czosnek zgniećcie za pomocą praski, wymieszajcie wszystkie składniki.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Frytki z batatów
Autor:
Data publikacji:
Czas gotowania:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
4.51star1star1star1star1star Based on 15 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Madzix

    Opublikowane 28/02/2018

    Odpowiedz

    Szukałam inspiracji kuchennych i tak natknęlam się na ten przepis. Wypróbuje jeszcze dziś 🙂

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 28/02/2018

      super, naprawdę są proste w przygotowaniu 🙂

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Jak ugotować kukurydzę

Koniec lata i jesień to czas kiedy świeżą kukurydzę często znajdziecie w sklepach i marketach. jak ją ugotować aby nie...

Zamknij