Ten rodzaj sushi to coś zaskakująco pysznego. Będzie idealny jako przekąska na imprezę, a do tego smakować będzie również tym, którzy boją się zjadać surowe ryby w klasycznym sushi. Łosoś tu jest zamarynowany w prostej marynacie i upieczony krótko w babeczce. Dzięki temu ma fantastyczny smak!
Zachęcam Cię także, aby zajrzeć do innych moich przepisów na sushi. Wszystkie umieściłam na dole pod tym przepisem, aby łatwo Ci było je odnaleźć.
SUSHI BOWL
Ilość: 12 babeczek
Składniki:
– ryż do sushi
– 3 płaty nori
– 100-150 g świeżego łososia
– 1 łyżka octu ryżowego
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1 łyżka sosu teriyaki
– czarny sezam do posypania
– szczypior lub dymka do posypania
do podania: wasabi, sos sojowy
GARŚĆ PORAD I INSTRUKCJA
- Sprzęt do robienia sushi – do przygotowania domowego sushi potrzebujesz kilku sprzętów. W pierwszej kolejności musisz zrobić ryż do sushi, do czego potrzebujesz garnka, sitka i właściwie tyle.
- Przygotowanie ryżu – opisuję dokładnie ten proces we wpisie ryż do sushi.
- Łosoś – rybę pokrój w kostkę o boku 1-1,5 cm. Do miseczki wlej sos sojowy, ocet ryżowy i sos teriyaki i wymieszaj. Zalewę połącz z pokrojonym łososiem i odstaw na 10-30 minut.
- Płaty nori pokrój na 4 kwadraty. Połóż je najpierw na blacie i na każdy płat nałóż 1-1,5 łyżki ryżu do sushi. Dzięki ryżowi nori nieco zmięknie i łatwo włożysz je do formy na muffiny.
- Do wszystkich muffinek włóż porcję łososia, rozkładając równomiernie do wszystkich.
- Babeczki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180o C na 10 minut. Łosoś się w tym czasie upiecze i babeczki będą ciepłe. Gotowe posyp posiekaną dymką lub szczypiorem i czarnym sezamem. Podawaj na ciepło lub zimno z sosem sojowym i wasabi jak klasyczne sushi.
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł