Klasyczna bruschetta kojarzy mi się właśnie z pomidorami, czosnkiem, dobrą oliwą i bazylią. Taki sposób podania na pieczywie nie tylko pięknie wygląda, ale przede wszystkim idealnie smakuje. Tym razem na niektóre bruschetty dodałam grillowane papryczki padron – polałam je kilkoma kroplami oliwy i grillowałam na patelni grillowej. Super pasują do bruschetty, ale nie są obowiązkowe.
Jeśli lubicie takie dania zapraszam także do przepisów:
– bruschetta z gruszką i kozim serem
– grzanki z fasolą
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– szakszuka
– zapiekanki z pieczarkami
– przepisy na grilla
Ilość porcji: 1-2
Przygotowanie: 20 minut
Składniki:
– kilka kromek pieczywa typu bruschetta
– 10-15 pomidorków koktajlowych
– 1-2 ząbki czosnku
– garść listków świeżej bazylii
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– czarny pieprz
– grillowane papryczki padron
Przygotowanie:
- Pomidorki pokrójcie na mniejsze kawałki, dodajcie drobno posiekany czosnek, porwaną bazylię, trochę oliwy i pieprzu.
- Bruschettę pokropcie kilkoma kroplami oliwy i grillujcie przez 2-3 minuty na grillowej patelni lub wstawcie do nagrzanego piekarnika. Jak zrobi się chrupiąca wyjmijcie, nałóżcie pomidorki i podawajcie.
SMACZNEGO!
1 comments
Pysznie wyglądają te kanapeczki:)