Grzanki z fasolą

Przystawka nie musi być nudna. Mając w domu kilka podstawowych składników możecie wyczarować pyszną przystawkę na ciepłej grzance polaną oliwą z oliwek. Tą wersję przygotowałam w mój ulubiony sposób z dodatkiem sporej ilości cebuli i oliwą z oliwek. Możecie do środka dodać także nieco czosnku.

Jeśli lubicie takie dania zapraszam także do przepisów:
bruschetta z gruszką i kozim serem
bruschetta z pomidorami

GRZANKI Z FASOLĄ

PRZYGOTOWANIE: 15 minut + gotowanie fasoli
ILOŚĆ: 6 grzanek

SKŁADNIKI:

– pół szklanki małej ugotowanej fasoli jaś (alternatywnie możecie użyć tej z puszki)
– 1 duży pomidor lub 2 mniejsze
– 1/3 posiekanej cebuli
– 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
– 1 łyżka oliwy + 1-2 łyżki do smarowania grzanek
– 6 kromek chleba tostowego lub ciabatty

PRZYGOTOWANIE:

Ugotowaną fasolę wymieszajcie z pokrojonym w niedużą kostkę pomidorem, cebulą, natką pietruszki i 1 łyżką oliwy. Doprawcie solą i pieprzem do smaku i wstawcie na chwilę do lodówki. Z chleba tostowego przygotujcie grzanki – posmarujcie je oliwą za pomocą kuchennego pędzla i wstawcie do piekarnika nagrzanego do 190 st C na 5-7 minut. Na upieczone grzanki wyłóżcie fasolę z pomidorami, podawajcie od razu. Smacznego!

grzanki z fasolą

grzanki z fasolą

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Grzanki z fasolą
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Statystyki bloga kulinarnego

Ten wpis planowałam już od długiego czasu. Dlaczego? Umiejętność czytania statystyk blogów przez blogerów jest zastraszająco niska. Pomimo wielu poradników...

Zamknij