Chilli sin carne to doskonała odmiana od tradycyjnej mięsnej wersji czyli chilli con carne! Chilli sin carne zjadamy na nachos z postaci nachos supreme, dodaję je do tacosów, do quesadillas. To baza do mnóstwa meksykańskich dań, podobnie jak jak chlli con carne.
CHILLI SIN CARNE
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
– 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 1 puszka białej fasoli
– 250 ml passaty pomidorowej
– 1 cebula
– 2-3 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka pieprzu cayenne
-1 łyżeczka kminu rzymskiego
– 1 łyżka płatków chilli (lub więcej)
– oliwa do smażenia, sól i pieprz
Przygotowanie:
- Czosnek oraz cebulę drobno pokrój.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek, cebulę i podsmażaj aż się zeszklą. Wtedy dodaj pieprz cayenne, kmin rzymski i podsmażaj jeszcze minutę.
- Dodaj na patelnię ciecierzycę, wlej pasattę pomidorowa i dalej podgrzewaj. Po 4-5 miniutach dorzuć obie fasole i dalej podgrzewaj. Możesz całość doprawić jeszcze większą ilością chilli, ja zwykle tak robię.
- Całość duś do momentu aż sos się zredukuje, całość powinna być dość gęsta!
- Chilli sin carne możesz podawać na milion sposobów. Ja uwielbiam z nachosami, guacamole, papryczkami jalapeno, czerwoną cebulą.
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł
2 comments
Dzień dobry
Fasolę dodajemy z zalewa czy bez ?
Pozdrawiam
Oczywiście bez. Zalew nie wykorzystuje się raczej do gotowania, może poza zalewą z cieciorki którą można ubijać.