Chilli con carne robię przynajmniej raz w miesiącu! Przez ostatnie lata dopracowałam i nawet uprościłam ten przepis tak, aby był idealny i najlepszy na świecie! Chilli con carne zjadamy na nachos z postaci nachos supreme, dodaję je do tacosów, do quesadillas. To baza do mnóstwa meksykańskich dań, a jak chlli con carne wyjdzie Wam pyszne, to całe danie będzie wybitne!
CHILLI CON CARNE
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
– 500-600 g mielonej wołowiny
– 250 ml passaty pomidorowej
– 1 cebula
– 2-3 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka pieprzu cayenne
-1 łyżeczka kminu rzymskiego
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 1 łyżka płatków chilli (lub więcej)
– oliwa do smażenia, sól i pieprz
Przygotowanie:
- Czosnek oraz cebulę drobno pokrój.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek, cebulę i podsmażaj aż się zeszklą. Wtedy dodaj pieprz cayenne, kmin rzymski i podsmażaj jeszcze minutę.
- Dodaj na patelnię zmieloną wołowinę i podsmażaj do czasu aż mięso przestanie być surowe, mieszając od czau do czasu.
- Dopraw mięso solą, pieprzem, wlej pasattę pomidorowa i dalej podgrzewaj. Możesz całość doprawić jeszcze większą ilością chilli, ja zwykle tak robię. jak sos nieco wyparuje dodaj czerwoną fasolę z puszki, odsączoną z sosu.
- Mięso duś do momentu aż sos się zredukuje, całość powinna być dość gęsta!
- Chilli con carne możesz podawać na milion sposobów. Ja uwielbiam z nachosami, guacamole, papryczkami jalapeno, czerwoną cebulą.
- A to przepisy w których wykorzystać możesz chilli con carne: nachos z chilli con carne, dynia pieczona z chilli con carne.
SMACZNEGO!
Lubisz moje przepisy? Kup jedyny taki e-book z 100 super przepisami na kolacje.
2 comments
Uwielbiam chilli con carne. W naszym domu to danie częściej się gotuje niż rosół 🙂 Taka nasza domowa potrawa. Robię je jednak ciut inaczej. Więcej ziół i trochę w innej kolejności smażę składniki. Jestem ciekaw jak smakuje Twoja wersja. Musze koniecznie spróbować. Pozdrawiam serdecznie!
Niezła baza do dobrego chili z mięsem
Mój przepis na to danie nie może się obejść bez:
2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
1 łyżeczka marynaty z papryczek smoked chipotle ! (papryczkę tez można wrzucić)
1 łyżeczka sosu worcestershire
1/2 łyżeczki cynamonu
1 kosteczka gorzkiej czekolady
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka mielonych/roztartych ziaren kolendry
to one nadają mojemu chili niepowtarzalnego smaku który pamiętam z wakacji w Arizonie