Przygotowując samodzielnie w domu przyprawę typu kebab, mamy pewność najlepszego możliwe składu, braku dodatków typu cukier czy inne wypełniacze, oraz niesamowitego aromatu, jaki da nam nasza mieszanka przypraw. Dlatego chcę Was do tego namówić, aby zrobić sobie taki nieduży słoiczek przyprawy. Możecie nią później aromatyzować wiele potraw, ale przede wszystkim dodawać do mięs przygotowując domowe kebaby.
Zobacz, do jakich dań może Ci się przydać ta przyprawa
– sałatka gyros
– sałatka kebab
– domowy kebab z kurczaka
DOMOWA PRZYPRAWA DO KEBABA
Przygotowanie: 5 minut
Składniki:
- 3 łyżki wędzonej słodkiej papryki
- 1 łyżka ostrej papryki
- 1 łyżka granulowanego czosnku
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- 1/4 łyżki cynamonu
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka rozmarynu
- 1 łyżka nasion kolendry
- 3 goździki
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 1 łyżka gorczycy
Przygotowanie:
- W miseczce wymieszaj wszystkie sypkie przyprawy.
- Do moździerza dodaj suszony majeranek, rozmaryn, nasiona kolendry, goździki, ziarna pieprzu i gorczycę. Wszystko utłucz, aż przyprawy będą możliwie sypkie.
- Wymieszaj ze sobą wszystkie przyprawy i przełóż je do słoiczka lub specjalnego pojemniczka na przyprawy. Przyprawy używaj do marynowana składników do dań typu kebab czy gyros.
SMACZNEGO!
OCEŃ TO DANIE:
Nazwa dania:
Domowa przyprawa do kebaba
Autor:
nietylkopasta.pl
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena:
6 Review(s) Based on