Domowe wędliny nie dość, że są najlepsze pod względem smaku, to mają tę przewagę, że nie ma w nich dodatkowych niechcianych substancji konserwujących i smaków niebędących naturalnymi przyprawami.
Ten baleron zrobisz w ciągu 5-6 dni, bo mięso musi leżeć w zalewie w peklosoli. Ale jest to proces, przy którym nie musisz właściwie nic robić. Wystarczy zalać, zawinąć szczelnie i wstawić do lodówki.
Ostatni proces to dodanie przypraw, wrzucenie mięsa do rękawa do pieczenia lub do naczynia do pieczenia z pokrywką i upieczenie w niskiej temperaturze przez dość długi czas. Baleron wyjdzie niesamowicie miękki, soczysty, przepyszny!
Taki boczek to idealny pomysł na domową wędlinę na Święta. Zobacz też inne moje przepisy na domowe wędliny, takie pieczone lub tradycyjnie wędzone.
Pasztet wielkanocny
Boczek pieczony
Boczek rolowany
Schab pieczony
Domowy schab dojrzewający
Domowa szynka w szynkowarze
Domowa biała kiełbasa
DOMOWA WĘDLINA – BALERON
Przygotowanie: 10 minut + 5-6 dni + 4 h
Składniki:
- 1,2 – 1,5 kg karkówki
- 1l zimnej wody
- 60 g peklosoli
- 3-4 listki laurowe
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- przyprawy pieczenie: 2 łyżeczki wędzonej papryki, 1 łyżeczka czosnku granulowanego
Przygotowanie:
- Mięso dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Do zimnej wody (1 l wody) dodaj peklosól oraz wszystkie przyprawy, oprócz tych do pieczenia.
- Wybierz naczynie tylko nieco większe od kawałka mięsa. Jeśli naczynie będzie sporo większe, to możesz potrzebować więcej zalewy. Pamiętaj o tym, że ilość peklosoli dopasowuje się do ilości wody, zatem jeśli użyjesz 1,5 l wody to dodaj do niej 90 g peklosoli a przy 2l 120 g.
- Mięso zalej zalewą i szczelnie zakryj folią spożywczą lub pokrywką. Włóż do lodówki i pozostaw na 5-6 dni. Warto codziennie lub co 2 dni odwrócić mięso, tak aby mieć pewność, że zalewa wniknie w każdy kawałek mięsa.
- Po 5-6 dniach wyjmij mięso z zalewy i zdejmij przyprawy, które przykleiły się do mięsa. Włóż karkówkę do rękawa do pieczenia i wsyp do niego wędzoną paprykę oraz czosnek granulowany. Ja wsypuję połowę z jednej strony i połowę z drugiej, a następnie już w zamkniętym rękawie do pieczenia poruszając rękawem, wmasowuję przyprawy w mięso.
- Rozgrzej piekarnik do 170o C. Po włożeniu mięsa do piekarnika obniż temperaturę do 125-130o C.
- Karkówkę piecz przez 3 h 20 minut do 4 h. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw w rękawie jeszcze przez minimum 30 minut. Gotowy baleron będzie bardzo miękki i delikatny, a stwardnieje nieco po włożeniu do lodówki.