Już od kilku lat używam szynkowaru do przygotowania domowych wędlin. Jak nie mam czasu na odpalanie domowej wędzarni to właśnie takie gotowane wędliny przygotowuję dla nas. Są one o tyle fajne, że nie potrzebujecie specjalnych sprzętów oprócz szynkowaru, ten bardzo ułatwia pracę, tworzy piękny okrągły kształt wędliny, soki zatrzymywane są w środku a nie uciekają do wywaru. Jeśli macie ochotę na rozpoczęcie przygody z domowymi wędlinami zapraszam dziś na Instagram, mam dla Was prosty konkurs w którym do wygrania są właśnie szynkowary!
DOMOWA SZYNKA Z SZYNKOWARU
Zobacz też te przepisy:
– Domowy schab dojrzewający
– domowa biała kiełbasa
– swojska wędzona kiełbasa
– domowy baleron
Przygotowanie: 30 minut przygotowanie marynaty, 5 dni marynowanie, 90 minut parzenie, 24h chłodzenie
Składniki:
– 1,2-1,4 kg szynki (waga kawałka powinna być dopasowana do pojemności Twojego szynkowaru)
– 3-4 ząbki czosnku
– 3-4 listki laurowe
– łyżeczka ziela angielskiego
– 1 płaskie łyżki peklosoli
– 2 litry wody
- Kupując szynkę wybierz porcję węższą, pamiętając o rozmiarach szynkowaru, ułatwi to włożenie porcji do środka.
- Przygotuj zalewę: do 2 litrów wody dodaj pokrojony w plasterki czosnek, listki laurowe, ziele angielskie. Wszystko zagotuj i odstaw zalewę do wystudzenia. Do wystudzonej zalewy dodaj peklosól i wymieszaj aż do rozpuszczenia.
- Szynkę pozakuwaj na przykład szpikulcem do mięsa lub wykałaczką dość gęsto, wbijając go nawet kilkadziesiąt razy (jeśli masz strzykawę do mięsa nie musisz tego teraz robić). Włóż mięso do plastikowego pojemnika szczelnie zamykanego lub do bardzo dużego woreczka strunowego, zalej mięso zalewą. Wstaw do lodówki i pekluj przez 5 do maksymalnie 6 dni.
- Jeśli nie nakłuwasz szynki wcześniej musisz mniej więcej co 1,5 dnia wstrzyknąć nieco zalewy do szynki za pomocą specjalnej strzykawy. Bez tego Twoja szynka nie będzie w środku różowa a lekko szara, bo zalewa może nie dotrzeć do niektórych zakamarków.
- Po marynowaniu wyjmij szynkę z zalewy, zdejmij pozostałości przypraw i włóż w specjalny woreczek a następnie do szynkowaru, lekko ugniatając. Zamknij szynkowar i włóż go do garnka z gotującą się wodą lub do szynkowaru z płaszczem wodnym (temperatura wody 80 st C, użyj termometru do zmierzenia temperatury). Gotuj wędlinę przez 1,5 h utrzymując temperaturę 80 st C.
- Tak przygotowaną wędlinę wraz z szynkowarem wstaw do lodówki na 12- 24h. Po tym czasie szynka jest gotowa i można ją wyjąć z urządzenia i pokroić SMACZNEGO!
Lubisz moje przepisy? Kup jedyny taki e-book z 100 super przepisami na kolacje.