Jak zrobić mega szybko pyszny domowy fast food. Wystarczy Ci do tego bagietka, pierś z kurczaka i kilka dodatków. Ten domowy kebab w bułce jest nie tylko pyszny i aromatyczny, ale dzięki temu, że zapiekasz go jeszcze przez chwilę w bagietce, to jest też niezwykle chrupiący. A dodatki jakie dodasz do środka – to już zależy od Ciebie. Ja wybrałam sałatkę z czerwonej kapusty, nieco sałaty i pyszny domowy sos czosnkowy, na który także znajdziesz przepis poniżej.
Lubisz jedzenie fast food w domowej wersji, zajrzyj też do przepisów na:
– zapiekanki z pieczarkami
– sałatka gyros
– domowe cheeseburgery
– pizza z salami
– pizza z szynką i pieczarkami
DOMOWY KEBAB W BUŁCE
Ilość porcji: 2
Przygotowanie: 30 minut
Składniki kabab:
– 2 małe piersi z kurczaka lub 1 duża
– 4 łyżki jogurtu greckiego
– 2 łyżki domowej przyprawy do kebaba
– 2 półbagietki
– 3-4 łyżki tartej mozzarelli
– olej lub oliwa do smażenia
– ulubione warzywa do podania: ogórek, sałatka z kapusty, sałata, pomidor lub inne
Składniki sos czosnkowy:
– 2 łyżki majonezu
– 4 łyżki jogurtu greckiego
– 1 ząbek czosnku
– sól i pieprz do smaku
- Kurczaka pokrój na bardzo małe kawałki. Przełóż do miski i dodaj 4 łyżki jogurtu greckiego oraz domową przyprawę do kebaba. Możesz oczywiście użyć gotowej mieszanki, ale te mają mnóstwo soli i cukru, a aromat domowej będzie dla Ciebie dużo lepszy.
- Kurczaka odstaw na min 15 minut do lodówki a najlepiej nawet na 1 h.
- W rtm czasie przygotuj patelnię i rozgrzej piekarnik do 200o C.
- Z podanych składników przygotuj sos czosnkowy i też odstaw go do lodówki.
- Przygotuj bagietki. Odetnij górę i wydrążaj środek, aby stworzyć sporą kieszeń.
- Na patelni podsmaż kurczaka z całą marynatą. Wystarczy mu około 6 minut, tylko do czasu aż przestanie być surowy, ale pozostanie soczysty w środku.
- Tak przygotowanego kurczaka przekładaj do bagietek i posyp tartą mozzarellą. Przełóż na blaszkę lub do naczynia do zapiekania i wstaw do piekarnika. Zapiekaj 6-8 minut aż mozzarella się rozpuści a bagietka stanie się chrupiąca.
- Po upieczeniu bułki dekoruj ulubionymi warzywami i podawaj z sosem czosnkowym.
SMACZNEGO!