Tak przygotowane świeże figi są naprawdę nieziemsko pyszne i do tego bardzo proste w przygotowaniu. Świeża figa, jest lekko słodka ale jej słodycz jest wyważona. Do tego pyszny kozi ser, który z figą komponuje się genialnie i szynka parmeńska, która figę utrzyma w ryzach podczas pieczenia, a do tego da dymny i pyszny aromat.
Całość obowiązkowo polej płynnym miodem, choć można go też zastąpić syropem z agawy, albo pysznym sosem balsamico, który też często jest słodki, a do tego bardzo aromatyczni i niesamowicie fajnie skomponuje się z figami i wspomnianymi dodatkami.
FIGI Z KOZIM SEREM
Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 4 świeże figi
– 4 plasterki szynki parmeńskiej
– 4 łyżki miękkiego sera koziego lub podobna ilość koziej miękkiej roladki
– 1 łyżka płynnego miodu
– odrobina czarnuszki do posypania
Przygotowanie:
- Świeże figi umyj, a następnie nakrawaj od góry na skos, zachowując około 1 cm figi na dole.
- Figi nadziewaj kozim serem w przestrzeniach po przekrojeniu.
- Plastry szynki parmeńskiej złóż na pół, tak aby były nieco „niższe” i okręć nimi figi.
- Tak przygotowane owoce układaj na blaszce, najlepiej wyłożonej papierem do zapiekania, posyp czarnuszką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180o C. Piecz przez 10-12 minut aż figi zmiękną, szynka się zarumieni, a serek będzie nieco bardziej płynny.
- Po wyjęciu z piekarnika figi polej miodem i od razu podawaj.
SMACZNEGO!