Wpisz i naciśnij Enter

Figi z kozim serem z szynką parmeńską

Niezwykle prosty przepis który wykorzystacie przygotowując przystawkę przed głównym daniem lub podając razem z sałatką jako danie na kolację. Osobiście zdecydowanie bardziej lubię figi w wersji świeżej, niż te suszone i mocno słodzone. Świeże dostępne coraz częściej w sklepach wykorzystuję do sałatek, na kanapki lub własnie w daniach przekąskowych i kolacyjnych jak to.

figi z kozim serem

Przygotowanie: ok 15 minut

Ilość porcji: 2 porcje

Składniki:
– 4-6 świeżych fig
– kozi ser – najlepiej jego twarda wersja
– kilka plastrów szynki parmeńskiej
– sos balsamico do podania

Przygotowanie:
Figi natnijcie od góry na krzyż. lekko rozchylcie i w powstałe zagłębienie włóżcie po kawałku sera. Plastrami szynki parmeńskiej owińcie figi aby uzyskać efekt podobny jak na moich zdjęciach. Figi zapiekajcie 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Podając dodajcie odrobinę sosu balsamico. Polecam dodatek miksu sałat lub rukoli.

SMACZNEGO!

 figi z kozim serem
figi z kozim serem
Polecam Ci także inne moje przepisy:
OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Figi z kozim serem z szynką parmeńską
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
41star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *