Niezwykle prosty przepis który wykorzystacie przygotowując przystawkę przed głównym daniem lub podając razem z sałatką jako danie na kolację. Osobiście zdecydowanie bardziej lubię figi w wersji świeżej, niż te suszone i mocno słodzone. Świeże dostępne coraz częściej w sklepach wykorzystuję do sałatek, na kanapki lub własnie w daniach przekąskowych i kolacyjnych jak to.
Przygotowanie: ok 15 minut
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki:
– 4-6 świeżych fig
– kozi ser – najlepiej jego twarda wersja
– kilka plastrów szynki parmeńskiej
– sos balsamico do podania
Przygotowanie:
Figi natnijcie od góry na krzyż. lekko rozchylcie i w powstałe zagłębienie włóżcie po kawałku sera. Plastrami szynki parmeńskiej owińcie figi aby uzyskać efekt podobny jak na moich zdjęciach. Figi zapiekajcie 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Podając dodajcie odrobinę sosu balsamico. Polecam dodatek miksu sałat lub rukoli.
SMACZNEGO!
– schabowy inaczej
– zupa pieczarkowa
– krem brokułowy
– pomidorowa z makaronem
– pomidorowa z ryżem





