Przystawka nie musi być nudna. Mając w domu kilka podstawowych składników możecie wyczarować pyszną przystawkę na ciepłej grzance polaną oliwą z oliwek. Tą wersję przygotowałam w mój ulubiony sposób z dodatkiem sporej ilości cebuli i oliwą z oliwek. Możecie do środka dodać także nieco czosnku.
Jeśli lubicie takie dania zapraszam także do przepisów:
– bruschetta z gruszką i kozim serem
– bruschetta z pomidorami
GRZANKI Z FASOLĄ
PRZYGOTOWANIE: 15 minut + gotowanie fasoli
ILOŚĆ: 6 grzanek
SKŁADNIKI:
– pół szklanki małej ugotowanej fasoli jaś (alternatywnie możecie użyć tej z puszki)
– 1 duży pomidor lub 2 mniejsze
– 1/3 posiekanej cebuli
– 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
– 1 łyżka oliwy + 1-2 łyżki do smarowania grzanek
– 6 kromek chleba tostowego lub ciabatty
PRZYGOTOWANIE:
Ugotowaną fasolę wymieszajcie z pokrojonym w niedużą kostkę pomidorem, cebulą, natką pietruszki i 1 łyżką oliwy. Doprawcie solą i pieprzem do smaku i wstawcie na chwilę do lodówki. Z chleba tostowego przygotujcie grzanki – posmarujcie je oliwą za pomocą kuchennego pędzla i wstawcie do piekarnika nagrzanego do 190 st C na 5-7 minut. Na upieczone grzanki wyłóżcie fasolę z pomidorami, podawajcie od razu. Smacznego!
2 comments
Pięknie podane! Taka przystawka zdecydowanie nie jest nudna i jeszcze jak apetycznie wygląda 🙂
Dziękuję 🙂