To danie nie tylko wygląda obłędnie, smakuje równie genialnie. To taka idealna kolacja którą zrobisz właściwie w kilka chwil na jednej patelni, najpierw podsmażając składniki a później robiąc właściwe grzanki. Dlaczego na patelni? Dzięki temu możesz podsmażyć chlebek z obu stron i będzie fantastycznie chrupiący.
Polecam Wam też inne przepisy na tosty i kolacje:
– tosty francuskie
– kanapka z camembert i żurawiną
– tost z jajkiem i szynką
– tosty z pesto i jakiem
– Sałatka z grillowanym bakłażanem
– Smażony ser feta z miodem
– Duszony bakłażan z pomidorami
GRZANKI Z PIECZARKAMI I SZPINAKIEM
Przygotowanie: 10 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 4-6 kromek chleba
– 10-13 pieczarek
– 3 garści świeżych liści szpinaku
– 1 kilka świeżego sera mozzarella
– świeżo mielony czarny pieprz
– oliwa z oliwek
– sól
– listki bazylii do podania
– ewentualnie płatki chilli do posypania
Przygotowanie:
- Pieczarki i szpinak umyj i osusz.
- Pieczarki pokrój w plasterki. Na patelnię wlej 1 łyżkę oliwy i po jej rozgrzaniu wrzuć pieczarki. Posól je nieco i podsmażaj przez kilka minut aż się zrumienią. Następnie na patelnię dodaj szpinak i smaż około minuty aż szpinak „zwiędnie”.
- Zdejmij szpinak z pieczarkami z patelni. Na tej samej patelni połóż kromki chleba, najlepiej je wcześniej spryskać odrobiną oliwy z oliwek (idealnie jak masz taką z dyfuzorem).
- Podsmaż tosty z jednej strony a następnie odwróć i od razu nałóż na tost pieczarki ze szpinakiem i porwij mozzarellę układając ją na tostach. Smaż, najlepiej z wykorzystaniem pokrywki jak tost się zarumieni od spodu a ser nieco roztopi.
- Tosty dopraw świeżo mielonym pieprzem, możesz też dodać nieco chilli. Podawaj z kilkoma listkami świeżej bazylii.
Jak wiecie, uwielbiam kolację, dlatego jakiś czas temu wydałam mojego e-booka z 100 przepisami na kolację. Możesz go kupić już dziś i mieć mnóstwo pysznych pomysłów na proste i szybkie dania (do 40 minut) po pracy!