Trzy dni temu Davida Gaboriaud przygotował pyszne Buddha bowl i wraz z marką Winiary rzucił mi ciekawe wyzwanie! Moim zadaniem jest przygotowanie pysznego obiadu z użyciem bulionu, ale aby zaoszczędzić czas i wykorzystać go na inne aktywności, do przygotowania potrawy użyłam nowego skoncentrowanego bulionu Winiary. Dobrej jakości bulion jest niezbędny do przygotowania fantastycznego dania 🙂
Jesteście ciekawi co zrobiłam w czasie kiedy mój gulasz powoli się gotował? Przygotowałam dekorację świąteczną w postaci króliczego wianka, dla ciekawych efektu wrzucam zdjęcia na koniec wpisu.
Ale zanim przepis i zanim zobaczycie mój wianuszek, powiem Wam kilka słów o nowym produkcie Winiary. To bardzo gęsty i skoncentrowany wywar bulionu, dostępy w 3 wersjach: Drobiowy, Wołowy i Warzywny. Do mojego gulaszu wybrałam wołowy, aby dodatkowo podkreślił smak mięsa.
W słoiczku znajdziecie pasteryzowany koncentrat bardzo wolno gotowanego bulionu, aromatyczny i smaczny. Bulion Winiary należy zalać gorącą woda i wymieszać, a słoiczek który widzicie na zdjęciu wystarczy na 3,5 litra wywaru.
Do czego możecie wykorzystać koncentrat bulionu w swojej kuchni? Do wszystkich potraw które wymagają dodania buliony – zup, gulaszy, sosów, risotto czy gotowania warzyw. Nadaje się także do marynowania mięsa lub ryb, możesz w nim zamarynować także pierś z kurczaka i upiec ją lub usmażyć.
To do dzieła! Przeczytajcie przepis, zacznijcie robić obiad a w tym czasie zróbcie coś kreatywnego, może mój wielkanocny wianek zainspiruje Was do własnej twórczości? Swoje potrawy z bulionem i sposoby na spędzanie zaoszczędzonego czasu pokażcie w konkursie który startuje 19 kwietnia na Facebooku Winiary. Z przyjemnością zerknę na Wasze zgłoszenia, będę kibicowała i trzymała kciuki za Wasze wygrane! David, Winiary, dziękuję za wyzwanie, z przyjemnością się go podjęłam.
GULASZ Z WARZYWAMI
PRZYGOTOWANIE: 2,5 h
SKŁADNIKI:
– 700-800 g mięsa wołowego na gulasz
– 1 czerwona papryka
– 1 żółta papryka
– 1 cukinia
– 1 puszka pomidorów krojonych
– 2 l bulionu z koncentratu bulionu wołowego Winiary
– 2-3 łyżki oleju
– sól, pieprz
– łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
– łyżeczka mielonej papryki chilli
– łyżeczka wędzonej papryki
– 3 listki laurowe
– natka pietruszki do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Mięso pokrój na mniejsze kawałki, ja zwykle kroję w kostkę 2-3 cm. Na dużej patelni rozgrzej olej i włóż połowę mięsa. Podsmaż mięso z każdej strony, przełóż do garnka i powtórz czynność z pozostałą wołowiną.
- W czasie smażenia przygotuj bulion zalewając odpowiednią ilość koncentratu bulionu Winiary gorącą wodą. Wlej bulion do garnka z mięsem, dodaj listki laurowe i gotuj całość przez około 2 godziny na średnim ogniu, aby mięso stało się miękkie i pyszne. W razie potrzeby uzupełnij większą ilością bulionu w czasie gotowania.
- Pokrój warzywa w niewielką kostkę, kawałki powinny być nieco mniejsze niż kawałki mięsa. Do gotującej się w bulionie wołowiny dodaj warzywa – papryki i cukinię, oraz puszkę czerwonych pomidorów. Dodaj przyprawy: chilli, paprykę wędzoną, kmin rzymski i po pół łyżeczki soli i pieprzu.
- Duś całość jeszcze przez około 20-30 minut. Podawaj porcje gulaszu posypane natką pietruszki.
Smacznego!
W czasie kiedy mój gulasz gotował się w kuchni, przygotowałam wianuszek z króliczymi uszkami, a do tego tutorial jak go zrobić. Wiecie, że przygotowanie tutoriala DIY jest pracochłonne, dlatego chętnie wykorzystałam tą chwilę czasu 🙂 Tutorial już jutro pojawi się na moim kanale na YouTube, a tymczasem zobaczcie finalny efekt.
Jak Wam się podoba taki wianuszek na Wielkanoc?
Pamiętaj o obserwowaniu mnie na Facebooku i Instagramie
FACEBOOK I INSTAGRAM
1 comments
Wyszedł super, dodałem jeszcze koper włoski