Pieczona kaczka to danie, którego umiejętność przygotowania powinien mieć każdy. Odpowiednie pieczenie zapewni kaczce delikatne i bardzo miękkie mięso, które samo odchodzi od kości. Dodatek w postaci pysznych pieczonych jabłek z żurawiną doskonale podkreślą smak mięsa. A najważniejsze w tym przepisie jest to, że to danie robi się praktycznie samodzielnie z wykorzystaniem tylko jednego garnka, czyli klasyczny jednogrankowiec!
A skoro już jesteśmy przy garnkach, to niesamowicie istotna przy pieczeniu kaczki jest odpowiednia brytfanna. Moja, którą widzicie na zdjęciach to brytfanna Valdinox Rock o pojemności 5,7 l. Jej ogromną zaletą jest niewielka waga i fantastyczna nieprzywieralna powłoka. Ma też ciekawą opcję w postaci dozownika na płyn w pokrywce. Malutka dziurka pozwala na precyzyjne i powolne dozowanie oleju, sosu, bulionu czy innego rodzaju płynu, który dodajecie do pieczeni. Do tej sporej brytfanny na raz zmieściła się cała kaczka około 2 kg wagi oraz kilka jabłek. Warto dodać, ze brytfanny użyjecie też na kuchence, w tym indukcyjnej, więc mięsa które wymagają podsmażenia można przygotować od razu w brytfannie 🙂
KACZKA PIECZONA Z JABŁKAMI
Przygotowanie: 2 h 30 minut
Ilość porcji: 5-6 porcji
Składniki:
- kaczka o wadze około 2 kg
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- po 1 łyżeczce soli oraz pieprzu
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 4-7 jabłek, odmiana nadająca się do pieczenia
- pół szklanki żurawiny do mięs
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 230 oC.
- Kaczkę wyjmij z lodówki aby nabrała temperatury pokojowej. W miseczce wymieszaj sól, pieprz oraz majeranek. Kaczkę natrzyj w pierwszej kolejności olejem lub oliwą, a następnie dodaj wymieszane przyprawy i nasmaruj nimi całą kaczkę.
- Kaczkę włóż do brytfanny piersiami ku górze i na początku wstaw do piekarnika bez pokrywki, na 30 minut. Kaczka powinna się podpiec.
- Po 30 minutach pieczenia zmniejsz temperaturę do 180 oC, przykryj brytfannę pokrywką i piecz kaczkę przez 2 h. W tym czasie dwukrotnie obróć kaczkę, aby opiekła się równomiernie z każdej strony.
- Na 30 minut przed końcem pieczenia przygotuj jabłka. Umyj je i za pomocą małego noża i łyżeczki lub specjalnego narzędzia do wydrążania zrób w nich kieszonkę od góry. Zrób ją na środku, tak aby wydrążyć głównie gniazdo nasienne. Do kieszonek włóż żurawinę, tak aby wypełnić tą powstałą pustą przestrzeń.
- Przygotowane jabłka włóż na ostanie 20 minut do brytfanny z piekącą się kaczką. Na jabłkach i kaczce połóż 2-3 gałązki świeżego rozmarynu, da dodatkowy leśny aromat.
- Po upieczeniu daj mięsu odpocząć przez 10-15 minut, nie zdejmując w tym czasie pokrywki z brytfanny po wyjęciu jej z piekarnika.
- Kaczkę podawaj z upieczonymi jabłkami, dodatkową konfiturą z żurawiny. Do kaczki możesz przygotować ziemniaki, frytki lub gratin ziemniaczane. Mięso kaczki bardzo dobrze komponuje się także z kaszami.
SMACZNEGO!
Końcówka listopada to dobry czas na uzupełnienie domowych zapasów porcelany i akcesoriów do gotowania. Planując świąteczne potrawy i ich przygotowanie zastanówcie się także nad formą ich podania najbliższym. Ja zachęcam Was do tego aby postawić na jeden klasyczny komplet, w bieli lub ecrue, gładki lub z niewielką ozdobną lamówką. Taki komplet będzie idealny na każdą rodzinną okazję. Ja wybrałam zestaw obiadowy na 6 osób porcelany MariaPaula Ecru Złota Linia ze sklepu www.pieknowdomu.pl. Dodam tylko że porcelana jest produkowana w Polsce.
Ale to nie wszystko, doskonałym uzupełnieniem mojego zestawu porcelany stał się komplet z kolekcji Altom Design Classic Green, który ma ten sam kolor porcelany i bardzo podobny kształt talerzy, a świąteczny motyw może mi towarzyszyć cały grudzień! Na zdjęciach zobaczcie jak pięknie do siebie pasują.
Pokazałam Wam tu tylko 2 zestawy pięknej porcelany, ale zachęcam do samodzielnego przejrzenia oferty sklepu www.pieknowdomu.pl. Znajdziecie w nim nowe świąteczne zestawy, mnóstwo klasycznych talerzy i dodatków, w gotowych zestawach lub na sztuki, garnki, patelnie, brytfanny i wiele więcej. Koniecznie zajrzyjcie już dziś na stronę, bo obecnie trwa Kiermasz Świąteczny i potrwa tylko do 13 grudnia, a podczas niego na uczestników co tydzień czekają nowe, ciekawe promocje!