Kiszone cytryny to tradycyjny składnik kuchni marokańskiej. Już nie mogę doczekać się pysznego tagine (tażin) czy gulaszu z tym dodatkiem. Wiem, że wiele osób nie spotkało się jeszcze z nimi, pisaliście mi o tym w licznych komentarzach na Instagramie kiedy dodałam zdjęcie moich cytryn. Zachęcam do ich zrobienia nawet w postaci kilku sztuk, tak abyście mogli spróbować ich smaku. Jedyną ich wadą jest fakt, że muszą kisić się min 4 tygodnie, a zatem jeszcze 2 tygodnie przede mną cierpliwości 😉 Już wkrótce kilka przepisów na dania z ich wykonaniem. Jeśli nie chce Wam się tak długo czekać zerknijcie na przepis na śledzie z kiszonymi cytrynami, w tamtym przepisie cytryny kiszone w tempie ekspresowym, które fajnie komponują się ze śledziem 🙂
PRZYGOTOWANIE: 3h + 4 tygodnie kiszenia
Składniki:
– 10-12 cytryn w całości
– sok z 6 cytryn
– 200 g soli morskiej gruboziarnistej
– 2-3 liście laurowe
– kilka ziaren czarnego pieprzu
– laska cynamonu
– przegotowana woda do uzupełnienia słoika
PRZYGOTOWANIE:
- Cytryny bardzo dokładnie oczyśćcie z wykorzystaniem szczoteczki i pozostawcie w pojemniku lub zlewie napełnionym wodą, aby je namoczyć. Moczcie blisko 3h, dwukrotnie w tym czasie zmieniając wodę. Jeśli uda Wam się kupić cytryny niewoskowane możecie czyszczenie bardzo skrócić, niestety takie są ciężko dostępne w Polsce.
- Po wyczyszczeniu cytryny natnijcie z jednej strony na krzyż, tak aby nie przekroić całych, a nakroić je do mniej więcej 70% wysokości. Zobaczcie na zdjęciach jak ja wyglądają nacięcia.
- Do środka każdej cytryny nasypcie odrobinę soli. Resztę soli wsypcie do gorącej wody (ok 1 l) i rozpuśćcie tyle ile zdołacie. Wodę odstawcie do przestudzenia.
- Do wyparzonego słoja włóżcie cytryny, dodajcie listki laurowe, cynamon i pieprz. Cytryny zalejcie sokiem wyciśniętym z 6 cytryn a następnie zalejcie lekko ciepłą wodą z solą. Zamknijcie słoik i odstawcie w suche niezbyt ciepłe miejsce na 4 tygodnie. Od czasu do czasu możecie potrząsnąć słoikiem aby wymieszać pozostałą sól.
Smacznego!