Ten przepis zrobicie z cytrynami które są kiszone na szybko – wystarczą 3-4 h w zalewie. Jeśli macie trochę więcej czasu, polecam Wam jednak tradycyjne długie kiszenie cytryn i zapraszam do mojego przepisu na kiszone cytryny.
Jeśli szukasz też innych przepisów na śledzie, zapraszam także do moich:
– zupa krem z ziemniaków ze śledziem
– śledź w czosnku i majeranku
– śledź w konfiturze z cebuli
– tatar ze śledzia
– śledź marynowany w occie
– śledzie w wiśniówce
– śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami
– śledź w oleju
– śledzie skandynawskie
– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
ŚLEDZIE W KISZONYCH CYTRYNACH
Przygotowanie:20 minut + 4 h kiszenie cytryn
Składniki:
– 4 filety śledziowe
– 2 cytryny
– 1 laska cynamonu
– 1 cebula
– 1 łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie
– 3 łyżki soli
– olej lniany
Przygotowanie:
- Półtorej cytryny pokrój w ćwiartki a następnie w dość cienkie plasterki. Włóż cytryny do słoika przesypując piętra solą. Na koniec dodaj sok z połowy pozostałej cytryny, cynamon i zalej wszystko wrzątkiem, tak aby woda przykryła plasterki.
- Tak przygotowane cytryny odstaw na 3-4 h zanim przygotujesz śledzia.
- Śledzie pokrój w paski szerokości 1,5-2 cm. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Do słoika lub innego naczynia dodaj śledzie, następnie piętrowo cebulkę i trochę kiszonych cytryn odsączonych z zalewy. Całość powtórz aż do wykorzystania wszystkich składników.
- Tak przygotowane śledzie zalej olejem lnianym lub innym dobrej jakości olejem. Przechowujcie śledzie w lodówce, najlepiej przygotuj je 2-3 dni przed jedzeniem.
SMACZNEGO!