Opowiem Wam dziś ciekawą historię Pani Ani Szewczyk kobiety, która wspólnie z mężem hoduje krowy na Mazowszu, a do tego jest artystyczną i niezwykle twórczą duszą. Ania wyraża swoje uczucia wierszem, pisze teksty piosenek a nawet śpiewa w lokalnym zespole ludowym „Sulejowianki”. Ale co najważniejsze, Ania wraz ze swoim mężem prowadzi gospodarstwo rolne z hodowlą krów. To właśnie między innymi z jej mleka powstaje pyszny serek Almette. Przedstawiam Wam historię jednej z fantastycznych Kobiet Almette!
To na zaproszenie Pani Ani i marki Almette trafiłam ostatnio do pięknego i pełnego wiedzy miejsca, Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu. Udało nam się tam porozmawiać o pysznych smakach lokalnych kuchni, poznać mnóstwo ziół, ale także wspólnie ugotować pyszne dania. Jesteście ciekawi co się działo? Zapraszam do przeczytania całego wpisu.
To zacznijmy od początku. Czekałam na to spotkanie przez 2 tygodnie wiedząc, że odwiedzimy tak piękne miejsce, którego nie miałam okazji dotychczas odwiedzić. To dla mnie zaskoczenie, jest przecież stosunkowo blisko Warszawy! Historia polskiej wsi, sielski klimat, inspirujące wystawy. Tak w kilku słowach mogę opisać Wam Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu, w którym się dosłownie zakochałam. Bo jak tylko dojechałam na miejsce nie mogłam doczekać się wspólnego zwiedzania i poznawania tej pięknej okolicy
Do zwiedzania są piękne stare domy, ogrody i dedykowane wystawy! Ogrody uginają się od pięknych kwiatów, ziół, obok nich stoją przydomowe zagrody pełne gospodarskich zwierząt. Wizyta w miesiącach letnich jest fantastycznym pomysłem, możecie wtedy dodatkowo poznać wiele gatunków roślin i ziół, które rosną w wydzielonej do tego przestrzeni muzeum przy wystawie „Tradycje Zielarskie”. Przyznam, że poznałam mnóstwo nowych gatunków, w tym tych dziko rosnących, pierwszy raz spotkałam się z kurdybankiem (jestem ciekawa czy znacie to zioło?), a także dowiedziałam się, że nie powinnam wyrzucać chętnie rosnącego w moim domowym ogrodzie skrzypu, bo ten będzie idealny do naparów domowych, a skorzystają na tym moje włosy i paznokcie. Już powoli zgłębiam wiedzę o innych ziołach rosnących w ogrodach i na łąkach.
Aż żałowałam, że nie możemy na ten spacer pełen nauki i nowej wiedzy poświęcić więcej czasu tego dnia, bo wzywało nas gotowanie! Ania Szewczyk postawiła przed nami wyzwanie ugotowania dwóch pysznych potraw w plenerze. Mieliśmy jeden warunek – miało być dużo ziół!
Tym razem to ja byłam pomocą kucharza, no właśnie. Nie wspomniałam Wam o Davidzie Gaboriaud, ambasadorze marki Almette i kucharzu, którego z pewnością znacie z licznych programów telewizyjnych. David poznał Anię kilka dni wcześniej, podczas wizyty w jej gospodarstwie. Opracował więc dla nas 2 fantastyczne przepisy z wykorzystaniem serka Almette, na chłodnik i sałatkę z młodymi ziemniakami i fasolką, które mieliśmy okazję zrobić tego dnia. Przepis na sałatkę z ziemniakami i fasolką zrobiliśmy z Davidem we dwoje, a przy chłodniku towarzyszyła Davidowi Dagmara Hicks, prowadząca blog calareszta.pl.
Chcecie poznać te przepisy? Jestem pewna, że tak! Musicie skorzystać z obu!
Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową, jajkiem sadzonym i serkiem Almette z ogórkiem i ziołami
AUTOR: David Gaboriaud, szef kuchni, ambasador marki Almette
Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 1 serek Almette z ogórkiem i ziołami
- 1 kg młodych ziemniaków
- 2 garści fasolki szparagowej zielonej
- 4 rzodkiewki
- 4 jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- 50 g masła
- liście szałwii
- świeży cząber
- świeży tymianek
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Młode ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości. Wyjmij je z wody (wodę zachowaj) i przestudź odrobinę.
- W tej samej wodzie blanszuj fasolkę szparagową przez 2-3 minuty.
- Rzodkiewki pokrój w bardzo cienkie plasterki.
- Na patelni rozpuść masło i podsmaż chwilę liście szałwii, następnie dodaj bułkę tartą, szczyptę soli i podsmaż ją na złoty kolor. Zdejmij z patelni i przełóż ją do miski.
- Na patelni na oliwie usmaż jajka sadzone.
- Na drugiej patelni podsmaż młode ziemniaki. Zanim trafią na patelnię możesz lekko je „przydusić” palcem lub widelcem, aż pękną i odrobinę się spłaszczą. Ziemniaki podsmażaj aż staną się lekko chrupiące z obu stron. Pod koniec smażenia dodaj fasolkę szparagową i podsmażaj razem.
- Na talerzach rozsmaruj po jednej łyżce serka Almette z ogórkiem i ziołami. Nałóż jajka sadzone, ziemniaki z fasolką szparagową. Dodaj plasterki rzodkiewki, a następnie po łyżeczce masła z bułką tartą z listkami szałwii. Danie na końcu posyp świeżymi listkami cząbru i tymianku. Podawaj
TIPY OD DAVIDA:
- Młode ziemniaki mają taką delikatną skórkę, że nie musisz ich obierać.
- Kolejną sałatkę zrób z żółtą fasolkę szparagową.
Chłodnik z ogórkiem i z serkiem Almette z ogórkiem i ziołami
AUTOR: David Gaboriaud, szef kuchni, ambasador marki Almette
Czas przygotowania: 15 min
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 1 serek Almette z ogórkiem i ziołami
- 0,5 l maślanki
- 400 ml jogurtu greckiego
- 6 ogórków gruntowych
- ulubione zioła: natka pietruszki, koperek, mięta, szczypiorek
- 4 łyżki oleju lnianego
- pół cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ogórki pokrój w małą kosteczkę (jeśli chcecie aby chłodnik był bardziej chrupki nie obierajcie ogórków ze skórki tylko dokładnie je umyjcie).
- Maślankę wymieszaj z jogurtem, dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Pokrojone ogórki włóż do misek, dodaj po 2-3 łyżeczki serka Almette z ogórkiem i ziołami, następnie wlej maślankę z jogurtem. Udekoruj ziołami i polej łyżką oleju lnianego.
- Chłodnik najlepiej podawaj z grzaneczkami!
TIPY OD DAVIDA:
- Zmiksuj ręcznym blenderem maślankę z jogurtem tak, aby masa stała się jednolita.
- Ogórki możesz obrać, ja wolę zostawiać ze skórką. Ogórki stają się wtedy bardzo chrupkie i mają więcej smaku.
Historie kobiet Almette są niesamowicie Inspirujące, każda z nich ma swoje zainteresowania i różnorodne pasje. Fantastycznie, że marka Almette wspiera je kupując mleko z polskich gospodarstw i tworząc produkty, które są udziałem kolejnej pasji – kulinarnej! Koniecznie poznajcie pozostałe KOBIETY ALMETTE na stronie marki!
A na koniec zobaczcie koniecznie relację video z tego fantastycznego dnia!