Opowiem Wam dziś ciekawą historię Pani Ani Szewczyk kobiety, która wspólnie z mężem hoduje krowy na Mazowszu, a do tego jest artystyczną i niezwykle twórczą duszą. Ania wyraża swoje uczucia wierszem, pisze teksty piosenek a nawet śpiewa w lokalnym zespole ludowym „Sulejowianki”. Ale co najważniejsze, Ania wraz ze swoim mężem prowadzi gospodarstwo rolne z hodowlą krów. To właśnie między innymi z jej mleka powstaje pyszny serek Almette. Przedstawiam Wam historię jednej z fantastycznych Kobiet Almette!
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2021/07/almette-2.jpg)
To na zaproszenie Pani Ani i marki Almette trafiłam ostatnio do pięknego i pełnego wiedzy miejsca, Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu. Udało nam się tam porozmawiać o pysznych smakach lokalnych kuchni, poznać mnóstwo ziół, ale także wspólnie ugotować pyszne dania. Jesteście ciekawi co się działo? Zapraszam do przeczytania całego wpisu.
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2021/07/almette-19.jpg)
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2021/07/almette-9.jpg)
To zacznijmy od początku. Czekałam na to spotkanie przez 2 tygodnie wiedząc, że odwiedzimy tak piękne miejsce, którego nie miałam okazji dotychczas odwiedzić. To dla mnie zaskoczenie, jest przecież stosunkowo blisko Warszawy! Historia polskiej wsi, sielski klimat, inspirujące wystawy. Tak w kilku słowach mogę opisać Wam Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu, w którym się dosłownie zakochałam. Bo jak tylko dojechałam na miejsce nie mogłam doczekać się wspólnego zwiedzania i poznawania tej pięknej okolicy
Do zwiedzania są piękne stare domy, ogrody i dedykowane wystawy! Ogrody uginają się od pięknych kwiatów, ziół, obok nich stoją przydomowe zagrody pełne gospodarskich zwierząt. Wizyta w miesiącach letnich jest fantastycznym pomysłem, możecie wtedy dodatkowo poznać wiele gatunków roślin i ziół, które rosną w wydzielonej do tego przestrzeni muzeum przy wystawie „Tradycje Zielarskie”. Przyznam, że poznałam mnóstwo nowych gatunków, w tym tych dziko rosnących, pierwszy raz spotkałam się z kurdybankiem (jestem ciekawa czy znacie to zioło?), a także dowiedziałam się, że nie powinnam wyrzucać chętnie rosnącego w moim domowym ogrodzie skrzypu, bo ten będzie idealny do naparów domowych, a skorzystają na tym moje włosy i paznokcie. Już powoli zgłębiam wiedzę o innych ziołach rosnących w ogrodach i na łąkach.
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2021/07/almette-6.jpg)
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2021/07/almette-7.jpg)
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2021/07/almette-8.jpg)
Aż żałowałam, że nie możemy na ten spacer pełen nauki i nowej wiedzy poświęcić więcej czasu tego dnia, bo wzywało nas gotowanie! Ania Szewczyk postawiła przed nami wyzwanie ugotowania dwóch pysznych potraw w plenerze. Mieliśmy jeden warunek – miało być dużo ziół!
Tym razem to ja byłam pomocą kucharza, no właśnie. Nie wspomniałam Wam o Davidzie Gaboriaud, ambasadorze marki Almette i kucharzu, którego z pewnością znacie z licznych programów telewizyjnych. David poznał Anię kilka dni wcześniej, podczas wizyty w jej gospodarstwie. Opracował więc dla nas 2 fantastyczne przepisy z wykorzystaniem serka Almette, na chłodnik i sałatkę z młodymi ziemniakami i fasolką, które mieliśmy okazję zrobić tego dnia. Przepis na sałatkę z ziemniakami i fasolką zrobiliśmy z Davidem we dwoje, a przy chłodniku towarzyszyła Davidowi Dagmara Hicks, prowadząca blog calareszta.pl.
Chcecie poznać te przepisy? Jestem pewna, że tak! Musicie skorzystać z obu!
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2021/07/almette-5.jpg)
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2021/07/almette-4.jpg)
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2021/07/almette-3.jpg)
Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową, jajkiem sadzonym i serkiem Almette z ogórkiem i ziołami
AUTOR: David Gaboriaud, szef kuchni, ambasador marki Almette
Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 4
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2021/07/almette-17-683x1024.jpg)
Składniki:
- 1 serek Almette z ogórkiem i ziołami
- 1 kg młodych ziemniaków
- 2 garści fasolki szparagowej zielonej
- 4 rzodkiewki
- 4 jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- 50 g masła
- liście szałwii
- świeży cząber
- świeży tymianek
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Młode ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości. Wyjmij je z wody (wodę zachowaj) i przestudź odrobinę.
- W tej samej wodzie blanszuj fasolkę szparagową przez 2-3 minuty.
- Rzodkiewki pokrój w bardzo cienkie plasterki.
- Na patelni rozpuść masło i podsmaż chwilę liście szałwii, następnie dodaj bułkę tartą, szczyptę soli i podsmaż ją na złoty kolor. Zdejmij z patelni i przełóż ją do miski.
- Na patelni na oliwie usmaż jajka sadzone.
- Na drugiej patelni podsmaż młode ziemniaki. Zanim trafią na patelnię możesz lekko je „przydusić” palcem lub widelcem, aż pękną i odrobinę się spłaszczą. Ziemniaki podsmażaj aż staną się lekko chrupiące z obu stron. Pod koniec smażenia dodaj fasolkę szparagową i podsmażaj razem.
- Na talerzach rozsmaruj po jednej łyżce serka Almette z ogórkiem i ziołami. Nałóż jajka sadzone, ziemniaki z fasolką szparagową. Dodaj plasterki rzodkiewki, a następnie po łyżeczce masła z bułką tartą z listkami szałwii. Danie na końcu posyp świeżymi listkami cząbru i tymianku. Podawaj
TIPY OD DAVIDA:
- Młode ziemniaki mają taką delikatną skórkę, że nie musisz ich obierać.
- Kolejną sałatkę zrób z żółtą fasolkę szparagową.
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2021/07/almette-12.jpg)
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2021/07/almette-14.jpg)
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2021/07/almette-13.jpg)
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2021/07/almette-15.jpg)
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2021/07/almette-16.jpg)
Chłodnik z ogórkiem i z serkiem Almette z ogórkiem i ziołami
AUTOR: David Gaboriaud, szef kuchni, ambasador marki Almette
Czas przygotowania: 15 min
Ilość porcji: 4
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2021/07/almette-11-683x1024.jpg)
Składniki:
- 1 serek Almette z ogórkiem i ziołami
- 0,5 l maślanki
- 400 ml jogurtu greckiego
- 6 ogórków gruntowych
- ulubione zioła: natka pietruszki, koperek, mięta, szczypiorek
- 4 łyżki oleju lnianego
- pół cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ogórki pokrój w małą kosteczkę (jeśli chcecie aby chłodnik był bardziej chrupki nie obierajcie ogórków ze skórki tylko dokładnie je umyjcie).
- Maślankę wymieszaj z jogurtem, dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Pokrojone ogórki włóż do misek, dodaj po 2-3 łyżeczki serka Almette z ogórkiem i ziołami, następnie wlej maślankę z jogurtem. Udekoruj ziołami i polej łyżką oleju lnianego.
- Chłodnik najlepiej podawaj z grzaneczkami!
TIPY OD DAVIDA:
- Zmiksuj ręcznym blenderem maślankę z jogurtem tak, aby masa stała się jednolita.
- Ogórki możesz obrać, ja wolę zostawiać ze skórką. Ogórki stają się wtedy bardzo chrupkie i mają więcej smaku.
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2021/07/almette-10.jpg)
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2021/07/almette-18.jpg)
Historie kobiet Almette są niesamowicie Inspirujące, każda z nich ma swoje zainteresowania i różnorodne pasje. Fantastycznie, że marka Almette wspiera je kupując mleko z polskich gospodarstw i tworząc produkty, które są udziałem kolejnej pasji – kulinarnej! Koniecznie poznajcie pozostałe KOBIETY ALMETTE na stronie marki!
A na koniec zobaczcie koniecznie relację video z tego fantastycznego dnia!