Ten kurczak i sos, który do niego przygotujesz jest przepyszny. Krótkie smażenie, a następnie zapiekanie w piekarniku wystarczy, aby stworzyć coś naprawdę pysznego. Do tego sosu najlepsza jest musztarda dijon, która da jego niepowtarzalny smak. Nie obawiaj się jej ostrości. Przy takiej ilości pozostałych składników nic nie wyjdzie zbyt pikantne, a smak będzie idealnie zrównoważony.
Zajrzyj też do przepisów:
Szwedzkie klopsiki jak z Ikei
KURCZAK W SOSIE MUSZTARDOWYM
Przygotowanie: 40 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 200 g śmietany 18%
- 150 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 4 łyżki musztardy dijon
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól, pieprz
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki do podania
Przygotowanie:
- Kurczaka umyj, osusz i dopraw solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym z obu stron.
- Przygotuj patelnię, którą możesz wstawić do piekarnika
- Kurczaka podsmaż na oliwie z oliwek przez 4-5 minut z każdej strony. Zdejmij z patelni.
- W tym czasie posiekaj drobno czosnek. Na tej samej patelni podsmaż czosnek, dodając masło. Wystarczy dosłownie minuta. Wtedy wlej bulion, białe wino, dodaj śmietanę i musztardę dijon. Wszystko wymieszaj, aby składniki się połączyły i podgrzewaj 2-3 minuty, aby sos był ciepły. Wtedy włóż do sosu kurczaka.
- Włóż patelnię do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st C. Zapiekaj go kolejne 10-15 minut, w zależności od wielkości kurczaka.
- Wyjmij całość z piekarnika i posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj kurczaka z ziemniaczanym purée i pyszną sałatką.
OCEŃ TO DANIE:
Nazwa dania:
Kurczak w sosie musztardowym
Autor:
nietylkopasta.pl
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena:
17 Review(s) Based on