Szwedzkie klopsiki jak z Ikei

Ikea to miejsce w który kupuje się nie tylko meble, ale często korzysta z części gastronomicznej. Wielokrotnie sama wpadałam tam a kultowe klopsiki szwedzkie, podane z tradycyjnym ciemnym sosem oraz z dodatkową żurawiną. Najbardziej lubię je w wersji z puree ziemniaczanym, ale możesz je podać dość dowolnie. Do nich przygotuj dowolną sałatkę lub gotowane warzywa. Tym razem postawiłam na świeże szparagi polane bułką tartą z masłem, tradycyjnym dodatkiem w kuchni polskiej do gotowanych warzyw.

Klopsiki możesz podać z tradycyjnym puree, zachęcam aby skorzystać z mojego przepisu na puree ziemniaczane.

Szukasz pomysłów na pyszny obiad? Oto kilka moich przepisów:
pulpety w sosie pomidorowym
polędwiczki z kurkami
polędwiczki z szynką parmeńską
boeuf strogonow
kotlet schabowy
– królik w winie
– pulled pork
– gicz cielęca w warzywach
– boeuf bourguignon
– stek z sosem whiskey
– schab z pieczarkami
– pikantny gulasz z czerwonym winem
– kurczak barbecue
– pomysł na kurczaka
– polędwica z marynowanym pieprzem

Przygotowanie: 30 minut
Ilość porcji: 2-3, około 30-35 klopsików

Składniki:
– 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego dobrej jakości
– 2-3 plasterki boczku najlepiej wędzonego
– 5-7 łyżek bułki tartej
– 1 jajko rozmiar M
-1 czubata łyżeczka soli
– 1 łyżka pieprzu
– 1 łyżeczka roztartego na proszek w moździerzu ziela angielskiego
– pół łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
– 500 ml bulionu z kurczaka lub wołowego
– 2 płaskie łyżki mąki
– olej do smażenia
– 1 łyżka sosu worcester
– żurawina do podania klopsików
PROPOZYCJA PODANIA: puree ziemniaczane i gotowane warzywa np szparagi zielone.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj masę na pulpety,  do miski dodaj mięso, drobno posiekany boczek, bułkę tartą, jajko, sol, pieprz, gałkę muszkatołową, ziele angielskie. Wymieszaj całość najlepiej ręcznie, tak aby stworzyć jednolitą masę. Z masy mięsnej uformuj malutkie pulpeciki i połóż je na desce do krojenia lub talerzu.
  2. Na patelni rozgrzej olej do smażenia. Smaż pulpety za jednym razem lub jeśli patelnia jest mniejsza podziel je na dwie części. Muszą być obsmażone z każdej strony.
  3. Mąkę wymieszaj z 2-3 łyżkami ciepłego bulionu, dodaj jeszcze nieco bulionu a następnie masę mączną wlej do bulionu. Tak przygotowany bulion dodaj na patelnię, wlej także nieco sosu worchester. Duś klopsiki w sosie jeszcze około 10-12 minut aż sos zgęstnieje i dobrze się podgrzeje.
  4. Klopsiki wyłóż na talerze razem z puree i warzywami, dodaj też po łyżce słodkiej żurawiny na porcję lub więcej jeśli lubisz.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Szwedzkie klopsiki jak z Ikei
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Małgorzata

    Opublikowane 30/05/2018

    Odpowiedz

    Kochana w składnikach masz wymieniony boczek a w przygotowaniu nie widzę go i nie bardzo wiem kiedy go dodać:)

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 30/05/2018

      oprawiłam opis aby wszystko było jasne 🙂

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 04/06/2018

      dodajesz do mięsa drobno posiekany 🙂

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Tarta z budyniem i owocami

Najprostsze najlepsze. Ta tarta może być przez Was zrobiona naprawdę w wielu różnych wersjach. Możecie zamienić budyń na czekoladowy, dodać...

Zamknij