Ikea to miejsce w który kupuje się nie tylko meble, ale często korzysta z części gastronomicznej. Wielokrotnie sama wpadałam tam a kultowe klopsiki szwedzkie, podane z tradycyjnym ciemnym sosem oraz z dodatkową żurawiną. Najbardziej lubię je w wersji z puree ziemniaczanym, ale możesz je podać dość dowolnie. Do nich przygotuj dowolną sałatkę lub gotowane warzywa. Tym razem postawiłam na świeże szparagi polane bułką tartą z masłem, tradycyjnym dodatkiem w kuchni polskiej do gotowanych warzyw.
Klopsiki możesz podać z tradycyjnym puree, zachęcam aby skorzystać z mojego przepisu na puree ziemniaczane.
Szukasz pomysłów na pyszny obiad? Oto kilka moich przepisów:
– fasolka po bretońsku
– pulpety w sosie pomidorowym
– pad thai z kurczakiem
– polędwiczki z kurkami
– polędwiczki z szynką parmeńską
– boeuf strogonow
– kotlet schabowy
– królik w winie
– pulled pork
– gicz cielęca w warzywach
– boeuf bourguignon
– stek z sosem whiskey
– schab z pieczarkami
– pikantny gulasz z czerwonym winem
– kurczak barbecue
– pomysł na kurczaka
– polędwica z marynowanym pieprzem
– młoda kapusta
Przygotowanie: 30 minut
Ilość porcji: 2-3, około 30-35 klopsików
Składniki:
– 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego dobrej jakości
– 2-3 plasterki boczku najlepiej wędzonego
– 5-7 łyżek bułki tartej
– 1 jajko rozmiar M
-1 czubata łyżeczka soli
– 1 łyżka pieprzu
– 1 łyżeczka roztartego na proszek w moździerzu ziela angielskiego
– pół łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
– 500 ml bulionu z kurczaka lub wołowego
– 2 płaskie łyżki mąki
– olej do smażenia
– 1 łyżka sosu worcester
– żurawina do podania klopsików
PROPOZYCJA PODANIA: puree ziemniaczane i gotowane warzywa np szparagi zielone.
Przygotowanie:
- Przygotuj masę na pulpety, do miski dodaj mięso, drobno posiekany boczek, bułkę tartą, jajko, sol, pieprz, gałkę muszkatołową, ziele angielskie. Wymieszaj całość najlepiej ręcznie, tak aby stworzyć jednolitą masę. Z masy mięsnej uformuj malutkie pulpeciki i połóż je na desce do krojenia lub talerzu.
- Na patelni rozgrzej olej do smażenia. Smaż pulpety za jednym razem lub jeśli patelnia jest mniejsza podziel je na dwie części. Muszą być obsmażone z każdej strony.
- Mąkę wymieszaj z 2-3 łyżkami ciepłego bulionu, dodaj jeszcze nieco bulionu a następnie masę mączną wlej do bulionu. Tak przygotowany bulion dodaj na patelnię, wlej także nieco sosu worchester. Duś klopsiki w sosie jeszcze około 10-12 minut aż sos zgęstnieje i dobrze się podgrzeje.
- Klopsiki wyłóż na talerze razem z puree i warzywami, dodaj też po łyżce słodkiej żurawiny na porcję lub więcej jeśli lubisz.
SMACZNEGO!






4 comments
Kochana w składnikach masz wymieniony boczek a w przygotowaniu nie widzę go i nie bardzo wiem kiedy go dodać:)
oprawiłam opis aby wszystko było jasne 🙂
A co robimy z boczkiem? Bo nie widzę w opisie wykonania 🙂
dodajesz do mięsa drobno posiekany 🙂