Klasyczne tradycyjne tiramisu robi się z wykorzystanie żółtek. Jednak w niektórych przepisach nie raz wykorzystywałam gęstą wysokoprocentową śmietanę, a przy deserze lodowym ta śmietanowa wersja sprawdzi się zdecydowanie lepiej. Lody będą kremowe, pyszne, o smaku kawy i kawowych biszkoptów, z dodatkiem kakao. Idealna propozycja dla fanów włoskiego deseru tiramisu!
Ten przepis powstał we współpracy reklamowej ze sklepem Przyjaciele Kawy, który w swojej ofercie ma ogromny wybór kaw, ekspresów, ale także takich akcesoriów jak zaparzacze czy młynki. Ja już od wielu lat sięgam po dobrej jakości kawy ziarniste, coraz bardziej świadomie zwracając uwagę na stopień palenia, czy gatunki kaw.
Jaką kawę lubię? Świeżo zmieloną, dlatego już od kilku lat posiadam ekspres do kawy ziarnistej. Nie wiem, czy wiecie o tym, że kawa ziarnista (w przeciwieństwie do mielonej) ma mocniejsze właściwości pobudzające, a do tego uwalnia znacznie więcej cennych wartości odżywczych. Dla mnie osobiście jej dodatkową zaletą jest zapach podczas mielenia, uwielbiam zapach kawy o poranku!
Jak wybrać odpowiednią kawę ziarnistą? Najlepiej dostosować do własnych gustów i preferencji. Ważne jest to, jaką kawę pijesz – czy pijesz kawę z mlekiem, czy bez mleka, a nawet czy słodzisz kawę przed wypiciem. Kolejna sprawa to indywidualne preferencje smakowe – ja wolę kawy mniej kwaśne i pełne aromatów. Piję czarną kawę bez dodatków, dość mocną, dlatego sięgam często na przykład po gotowe mieszanki do espresso. Warto zajrzeć do propozycji w sklepie Przyjaciele Kawy i wybrać kategorię kawa ziarnista.
KAWA NA PREZENT
Kawa to też doskonały pomysł na prezent. Wiele razy decydowałam się na kupno dobrej kawy mojemu tacie czy innej osobie, znanej mi z zamiłowania do kawy. Jeśli macie w najbliższym otoczeniu wielbicieli kawy i chcecie zrobić im naprawdę wyjątkowy prezent, to zwróćcie uwagę na te gatunki kaw:
- Indonesia Kopi Luwak – kawa, której miałam okazję próbować będąc w Indonezji. Kawa o intensywnym i mocnym aromacie, w którym pojawiają się nuty czekolady i orzechów. Ta kawa to prawdziwy luksus przez jej bardzo ograniczone zapasy, co wiąże się z nietypowym sposobem jej pozyskiwania. Kawa trawiona jest bowiem w przewodzie pokarmowym azjatyckiego łaskuna palmowego, zwanego luwakiem. Są podobne do wiewiórek i żywią się jagodami kawowca, a wydalając niestrawione ziarno są twórcami tej arcy ciekawej kawy.
- Jamaica Blue Mountain – to kawa, która rośnie z Błękitnych Górach Jamajki, na plantacjach w regionie bardzo mglistym i deszczowym. To wpływa na jej niesamowity smak, nuty tamaryndowca i pomarańczy, oraz posmak mlecznej czekolady. To tę kawę zdecydowałam się podać do mojego deseru lodowego.
PRZEPIS NA LODY TIRAMISU
Przygotowanie: około 25 minut + chłodzenie
Składniki:
– 250 g sera mascarpone
– 1 puszka kajmaku 400 g
– 600 g śmietany 30%
– 180 ml mocnej kawy espresso
– 30 ml amaretto (opcjonalnie)
– 200-250 g podłużnych biszkoptów
– 4 łyżki kakao
– wafelki do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Do misy miksera dodaj 600 g śmietanki 30% oraz ser mascarpone. Ubijaj całość, aż śmietanka stanie się sztywna. Wtedy dodaj całą puszkę kajmaku i miksuj jeszcze przez chwilę do połączenia. Dzięki kajmakowi deser będzie dość słodki, ale nie przesadnie. Jeśli lubisz bardzo słodkie lody, dodaj jeszcze nieco cukru pudru do masy, aby sprostała Twoim oczekiwaniom.
- Zaparz mocną kawę. Warto do tego deseru wybrać dobrą kawę espresso przygotowaną w ekspresie. Zdecydowanie odradzam Ci kawy rozpuszczalne. Kawę nieco wystudź i dodaj alkohol. Alkohol w postaci amaretto jest oczywiście opcjonalny. Jeśli nie posiadasz amaretto możesz go zamienić na ciemny rum – to połączenie też ciekawie sprawdza się w tym deserze.
- Kawę przelej do miseczki, w której łatwo będzie maczać biszkopty. Maczaj każde ciastko i układaj biszkopty na dnie naczynia.
- Na biszkopty włóż połowę kremu i posyp krem 1-2 łyżkami kakao, korzystając z małego sitka. Na tak przygotowanych warstwach ułóż drugie piętro biszkoptów moczonych w mocnej kawie, dodaj kolejną warstwę kremu. Wierzchu od razu nie posypuję kakaem, robię to przed samy podaniem dla lepszego efektu.
- Tiramisu włóż na minimum 6 h do zamrażarki, tak aby zrobiły się pyszne i kremowe lody.
- Po wyjęciu z zamrażarki posyp całość kakao i za pomocą łyżki do lodów twórz kulki lodów i wkładaj je do wafelków lub do pucharków. Podawaj od razu.
* Przepis powstał we współpracy reklamowej ze sklepem Przyjaciele Kawy