Jeśli chcecie danie makaronowe uczynić ciekawszym polecam zapiekanie makaronów. Dania zapiekane mają odrobinę inną strukturę, a jeśli zapieczecie makaron nieco dłużej wystające części makaronu robią się ciekawie chrupiące, co mi bardzo pasuje. Nie jest koniecznością posypywania tego typu makaronu olbrzymią ilością tartego sera. Jeśli lubicie zróbcie to, ale potrawa w takiej wersji jest dużo bardziej ciężka i kaloryczna.
Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
łosoś w sosie chrzanowym
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
MAKARON Z ŁOSOSIEM I KURKAMI
PRZYGOTOWANIE: 50 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– pół opakowania makaronu np penne (standardowe opakowania przewidziane są na porcję dla 4 osób, przy daniu na dwie osoby zużywam właśnie połowę)
– 100-150 g wędzonego łososia
– 3/4 szklanki kurek
– pół cebuli
– 10 pomidorków koktajlowych
– 4 łyżki śmietany 18%
– 1 duże jajko
– duża garść świeżych liści szpinaku
– 2 łyżki oliwy
– sól i pieprz do smaku
– 2 łyżki sera typu parmezan
Przygotowanie dania należy rozpocząć od ugotowania makaronu al dente, dlatego skróćcie nieco czas gotowania (mój makaron wg przepisu na opakowania powinien być przygotowywany 11 minut, do tego dania czas został skrócony do 9 min). W międzyczasie wyczyścicie kurki i podzielcie na mniejsze części jeśli są duże. Cebulę pokrójcie w kostkę. Na patelnię wlejcie łyżkę oliwy i dodajcie kurki. Po 5 minutach duszenia dodajcie cebulę i duście kolejne kilka minut.
Po odcedzeniu makaronu dodajcie do niego kurki. Na tej samej patelni dodajcie jeszcze nieco oliwy i krótko przesmażcie liście szpinaku. Jak zmiękną dodajcie je do makaronu. Na koniec przekrójcie pomidorki na pół, pokrójcie wędzonego łososia na mniejsze części i wszystko razem wymieszajcie.
Jajko rozbijcie i rozbełtajcie. Dodajcie śmietanę i połączcie wszystko w jednolity sos, doprawiając go nieco solą i pieprzem. Makaron z dodatkami przełóżcie do żaroodpornego naczynia i zalejcie sosem. Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180-190 st i zapiekajcie 20 minut. 5 minut przed końcem posypcie całość parmezanem. Podawajcie od razu po przygotowaniu.
Smacznego!
2 comments
Dobrze mieć szybkie i pyszne przepisy pod ręką. Zawsze mam problem z tym, co ugotować. Spadłaś mi z nieba:)
Polecam się na przyszłość. Mam dużo przepisów na proste dania na blogu 🙂