Łosoś przygotowany na patelni w kremowym sosie to moje guilty plesure. Pyszny kremowy sos, do tego idealnie usmażone filety łososia, świeże listki szpinaku które dodajecie do sosu. Pycha!
Jeśli lubicie dania z ryb, zapraszam Was także do przepisów na:
Przepis na turbota
Łosoś w sosie miodowo-musztardowym
dorsz w sosie cytrynowym
Łosoś z pomidorami
pstrąg w sosie ziołowym
łosoś barbecue
tacos z rybą
bowl burrito z łososiem
pstrąg z orzechami
halibut pieczony
ryba z frytkami
Kotlety z łososia
ŁOSOŚ W SOSIE CHRZANOWYM
Przygotowanie: 30 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 3- 4 filety z łososia ze skórą lub bez
- sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 4 szalotki lub pół cebuli
- 200 g śmietany 18%
- 100 ml gorącej wody
- 2 łyżki chrzanu
- 3 garści świeżego szpinaku baby
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
- Łososia przygotuj, podziel na porcje. Jeśli Twój łosoś ma skórę sprawdź czy zostały usunięte łuski. Jeśli są nadal usuń skórę z ryby. Łososia dopraw solą i pieprzem, z obu stron.
- Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż łososia z obu stron, w zależności od wielkości kawałków wystarczy 3-4 minuty z każdej strony.
- Zdejmij łososia z patelni. Na patelnię wrzuć drobno posiekaną szalotkę lub cebulę oraz masło. Podsmażaj 2-3 minuty. Dodaj na patelnię śmietanę i gorącą wodę, wymieszaj, dodaj chrzan i sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie, kiedy sos będzie już jednolity dodaj umyte liście szpinaku i podgrzewaj chwilę, do czasu kiedy szpinak „zwiędnie”. Dopraw wtedy sos solą i pieprzem do smaku.
- Do sosu włóż podmazanego łososia i jeszcze chwilę podgrzewaj. Podawaj z ziemniakami, ryżem lub dowolnymi dodatkami!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
1 comments
Akurat mam łososia z Islandii. Przepis na pewno wypróbuję.