Aby w pełni ocenić książkę kulinarną należy z niej ugotować kilka potraw 😉 Bo nie ocenia się książki po okładce, najlepiej wiemy to my blogerzy kulinarni. Często spotykam się z zarzutami, że potrawa na pewno nie smakuje tak jak wygląda, bo stylizujemy, układamy. Tak, olbrzymią wagę przywiązuję do estetycznego pokazania dania, ale smak jest dla mnie równie istotny. Wiem bowiem, że jeśli zapomnę o smaku, nigdy więcej nie wrócicie na mojego bloga. Dlatego tak cieszą mnie Wasze komentarze i wiadomości w kanałach społecznościowych, że potrawa wyszła pyszna 🙂
Ale wracając do dzisiejszego przepisu na makaron z owocami i serem gorgonzola. Pochodzi on z książki „Dynia, ogórek, kabaczek i sznurek” autorstwa Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza. Paweł i Grzegorz prowadzą blog gotowaniezpasja.pl i tym bardziej było mi miło, że otrzymałam tą książkę, tym bardziej że miałam okazję poznać jej autorów przy okazji wydania ich pierwszej pozycji „Kipi Kasza”.
Książka to już trzecia pozycja blogerów, tym razem postawili na zbiór dań z dynią, ogórkiem, kabaczkiem, melonem… Ale książkę podsumuję jeszcze na koniec wpisu. Aby móc się o niej wypowiedzieć wzięłam na warsztat jeden z przepisów. Przepis w oryginale nosi nazwę „Makaron szpinakowy z chilli, melonem, winogronami, rukolą i gorgonzolą”. W przepisie zmieniłam tylko rodzaj makaronu na orichiette, który ma podobny smak i formę do tego użytego oryginalnie w przepisie. Dlaczego wybrałam ten przepis? Lubię nowe ciekawe smaki, a makaron z owocami wydał mi się własnie taką propozycją. Makaron jednak nie w pełni spełnił moje oczekiwania. Podgrzanie owoców spowodowało że były one zbyt gorące podczas jedzenia, niewspółmiernie do sosu i makaronu. Dodatkowo osoce straciły swoją sprężystość. Smak – ok, choć nie do końca przekonuje mnie jednak połączenie melona i makaronu. Jeśli lubicie to zestawienie smakowe, warto samemu spróbować tego przepisu.
Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– pół opakowania makaronu orichette (porcja dla 2 osób)
– pół melona
– połowa posiekanej papryczki chilli
– 100 g białych winogron
– 50 s sera gorgonzola
– garść świeżej rukoli
– 1 łyżka oliwy
– sól, pieprz
Przygotowanie:
- Makaron ugotujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Melona przekrójcie, usuńcie pestki, wydrążcie kuleczki lub pokrójcie w kostkę. Winogrona przekrójcie wzdłuż na pół.
- Na oliwie podsmażcie posiekane chilli, następnie dodajcie winogrona i melona, duście ok 2 minut. Dorzućcie na patelnię pokruszony ser gorgonzola a następnie wrzućcie od razu ugotowany makaron i wymieszajcie.
- Przełóżcie makaron an talerze i dodajcie nieco rukoli na wierzch.
SMACZNEGO!
I na koniec moja opinia o książce. Z pewnością znalazło się tam wiele interesujących przepisów. Podział przepisów wg głównego składnika jest fajny i ułatwia poruszanie się po książce. Książka ma jednak wg mnie wadę w postaci niskiej jakości zdjęć. Już sam wydruk powoduje że zdjęcia wyglądają „kiepsko”. Nie do końca podobają mi się także same kadry – bardzo ciasne, mało interesujące, w bardzo wielu przypadkach kadry są krzywe, miska/talerz leci na bok. Tu niewątpliwie bardzo trzeba dopracować ten element, książka kulinarna bez ładnych z zdjęć w obecnych czasach bardzo dużo traci. Pochwalę jednak okładkę – przepiękna i bardzo przyciąga wzrok 🙂
Niemniej jednak z pewnością sięgnę jeszcze po inne przepisy przygotowane przez Pawła, w szczególności te z dynią przypadły mi do gustu 🙂