Makarony moja miłość 🙂 Nie ma tygodnia aby nie gościło u mnie przynajmniej jedno danie makaronowe. Nic bowiem nie przygotowuje się tak szybko i w tak wielu wersjach smakowych.
Dziś mam dla Was nowy przepis na makaron z boczkiem, bo wiem że wcześniejszy przepis na makaron z boczkiem w sosie śmietanowym jest jednym z Waszych ulubionych. A jeśli ten ugotujesz ten przepis i będzie Ci smakował, zajrzyj koniecznie do innych przepisów na najlepsze makarony.
Na blogu znajdziesz m.in. przepisy na:
– makaron z mięsem mielonym
– makaron z choriso
– spaghetti z boczkiem i jajkiem w koszulce
– makaron ze szpinakiem i śmietaną
Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– pół opakowania (porcja dla 2 osób) makaronu np penne, fussili lub podobny
– 100 g boczku surowego – najlepiej w gotowych pociętych kawałkach)
– 100 ml passaty pomidorowej
– 100 ml białego wina
-15-20 czarnych oliwek bez pestek
– 2 płaskie łyżki kaparów
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz
– ew rukola do podania
Przygotowanie:
- Makaron ugotujcie według przepisu na opakowaniu.
- Na suchą patelnię wrzućcie boczek drobno pokrojony, podsmażcie aby wytopiła się większość tłuszczu. Jeśli będzie go sporo odlejcie nadmiar przed włożeniem kolejnych składników.
- Do boczku dodajcie drobno posiekany czosnek, podsmażcie 2 minuty i zalejcie passatą, dodając pokrojone na 3 części oliwki (zawsze kroje je w cieńsze krążki) i kapary. Do całości wlejcie 1/3 wina.
- Całość duście chwilę, a jak sos nieco zgęstnieje dodajcie resztę wina, oraz trochę soli i pieprzu.
- Po ugotowaniu makaronu dodajcie go do sosu i wymieszajcie aby sos otoczył makaron. Podawajcie.
SMACZNEGO!
1 comments
Wygląda obłędnie!!! 😀 Te składniki prawie zawsze mam w swojej kuchni. Świetny pomysł na szybki obiad.