Jeśli lubicie przepisy na pyszne makarony ten z całą pewnością przypadnie Wam do gustu. Polecam Wam też kilka moich ulubionych przepisów na makaron z tuńczykiem i oliwkami, spaghetti aglio oilo, pikantny makaron z polędwiczką, makaron ze szpinakiem, czy makaron z krewetkami i białym winem, makaron z kurczakiem, makaron z szynką, makaron z kurczakiem i sosem śmietanowym
Przygotowanie: ok 30 minut
Składniki:
– pół opakowania makaronu np typu penne
– pół szklanki pokrojonego w drobną kostkę boczku wędzonego
– garść świeżej rukoli
– 150 ml śmietany 18%
– 2 łyżki startego parmezanu
– 2 ząbki czosnku
– świeżo mielony pieprz
- Makaron gotujcie zgodnie z przepisem a opakowaniu.
- W tym samym czasie na patelni podsmażcie boczek. Nie musicie dodawać już dodatkowego tłuszczu, boczek rozpuści swój. Na końcu do podsmażonego boczku dodajcie czosnek pokrojony w płatki (nie rezygnujcie z krojenia boczku w plasterki bo smak jest inny niż tego startego). Krótko podsmażcie i dolejcie na patelnię ok 4-6 łyżek wody z gotującego się obok makaronu. Dodajcie śmietanę i jeśli sos jest zbyt gęsty jeszcze nieco wody z makaronu.
- Po ugotowaniu makaron wrzućcie go na patelnię w której jest sos. Dodajcie rukolę i świeży pieprz, wymieeszajcie. Przełóżcie na talarze i posypcie świeżo startym parmezanem.
Smacznego!
Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– penne z szynką parmeńską
– makaron ze szpinakiem
– makaron z polędwicą
– makaron z tuńczykiem
– makaron z cukinią
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację






10 comments
wygląda pysznie
Robię dziś na obiad !!! 🙂
No i ten hokus-pokus udał się rewelacyjnie 🙂
wygląda apetycznie:)
uwielbiam takie połączenie … niebo w gębie 🙂
niebo w ziemi
Udało się i jest bardzo smaczne 🙂
super, bardzo mnie to cieszy 🙂
Witam, właśnie się biorę za robienie i się zastanawiam czy dodanie fety byłoby dobrym pomysłem? Bo chcę ją zużyć, co sądzicie???
Karolina, możesz fetą posypać makaron, ale raczej nie dodawaj jej do sosu. Może być jednak mocno słone w całości.