[Wpis powstał we współpracy reklamowej z marką Braun]
Zrobienie w domu pysznego i bardzo zdrowego masła orzechowego jest naprawdę bardzo proste, a jednak zwykle decydujemy się na zakup sklepowych rozwiązań. Mam dziś nadzieję, że przekonam Was do tego, aby zmienić kupowanie w przygotowywanie, bo nie dość, że nie potrzebujecie do tego mnóstwa czasu, to efekt jest tak pyszny i tak uzależniający, że nie będziecie już chcieli zjadać innych wersji sklepowych.
Niesamowicie istotne są tu dwie rzeczy – to co dodajecie do swojego domowego masła orzechowego, oraz sprzęt, jakim je będziecie robić. Zacznijmy od tej pierwszej kwestii. Nie ma potrzeby do domowego masła orzechowego dodawać oleju jakiegokolwiek, bowiem ten wytrąci się z orzechów podczas przygotowywania i to dzięki temu naturalnemu olejowi zawartemu w orzechach konsystencja będzie delikatna i puszysta. W przepisie poniżej bardzo dokładnie opisałam Wam jaki efekt uzyskacie przy jakim czasie przygotowania, bo ten będzie tu kluczowy. Wystarczy dobry blender i będziecie zaskoczeni efektem finalnym.
JAKI BLENDER DO MASŁA ORZECHOWEGO
Do przygotowania masła orzechowego w domu najlepszy będzie blender ręczny z mniejszą lub większą misą oraz ostrym nożem tnącym. To czy wybierzesz mniejsze, czy większe naczynie zależy tylko od ilości orzechów i ilości masła, jaką chcesz przygotować.
Do przygotowania mojego masła wykorzystałam blender ręczny Braun MultiQuick 9 MQ 9195XLI. To jeden z bardziej rozbudowanych i wielofunkcyjnych zestawów od Braun umożliwiający wszechstronną i szybką pracę w kuchni, przygotowanie sałatek, ubijanie, blendowanie, mielenie i wiele innych czynności.
Co znajdziesz w tym zestawie:
- Blender ręczny Braun posiada 1200-watowy silnik oraz technologię ActiveBlade, dzięki której nawet najtwardsze składniki blenduje się bez problemu. Zapewnia on do 60% szybszą pracę urządzenia.
- Podczas używania urządzenia masz dostępne 3 tryby prędkości – wybierz taki, który najlepiej sprawdzi się przy danej czynności.
- Wszystkie blendery ręczne Braun MultiQuick 9 wyposażone są w technologię SplashControl. Dzięki unikalnemu kształtowi stopy blendera wyprofilowanemu przeciwnie do kierunku ostrzy technologia SplashControl zapewnia najlepsze rezultaty bez bałaganu. Blenduj zarówno twarde, jak i płynne składniki bez obawy o to, że zachlapiesz kuchnię.
- Blender ręczny Braun MQ9195XLI wyposażony jest w system EasyClick Plus, który umożliwia łatwą i szybką wymianę przystawek za pomocą jednego kliknięcia.
- Blender ręczny Braun MultiQuick blenduje, sieka, kruszy, ubija, kroi w plastry, trze, ugniata, przygotowuje frytki, a nawet kroi w kostkę. Wszystkie akcesoria i przystawki Braun, które mogą mieć kontakt z żywnością nie zawierają BPA. Dodatkowo są łatwe w demontażu i można je myć w zmywarce.
- Blender BRAUN MQ9195XLI posiada duży malakser XL o pojemności 2,0 l i następujące dodatki: tarcza do krojenia cienkich plasterków, tarcza do krojenia grubych plasterków, tarcza do ścierania na małych oczkach, tarcza do ścierania na dużych oczkach, tarcza do słupków julienne, tarcza do frytek, końcówka do zagniatania ciasta, tarcza do krojenia w kostkę, narzędzie do czyszczenia przystawki do krojenia w kostkę, szatkownica 500 ml z ostrzem do kruszenia lodu, ostrze do kruszenia lodu, trzepaczka, pojemnik z miarką (z pokrywką).
JAK ZROBIĆ MASŁO ORZECHOWE KROK PO KROKU
Składniki:
– prażone orzechy ziemne (niesolone)
– opcjonalnie szczypta soli
Przygotowanie:
- Jeśli Twoje orzechy nie są wcześniej prażone należy podprażyć je przez kilka minut na suchej patelni.
- Przełóż orzechy do szatkownicy blendera z ostrzem do rozdrabniania. Nałóż pokrywę i rozpocznij blendowanie na wysokiej prędkości.
- PIERWSZY ETAP: orzechy zetrzesz na piasek i będą one suche i pylące. Nie zrażaj się na tym etapie, potrzeba jeszcze chwili czasu, aby z orzechów zaczął wytrącać się olej.
- BLENDOWANIE: Czas blendowania zależy głównie od efektu, jaki chcesz uzyskać. Blendowanie około 3 minut da Ci efekt w postaci bardzo gęstego masła orzechowego. Jeśli wydłużysz ten czas do 4-5 minut to konsystencja masła stanie się bardziej kremowa, delikatna.
- CHRUPIĄCE ELEMENTY W MAŚLE ORZECHOWYM: jeśli lubisz chrupiące kawałki orzechów w maśle, to pod koniec blendowania dodaj jeszcze dodatkową porcję orzechów, które już tylko krótko zblenduj.