Masz w domu świeży owoc ananasa i zastanawiasz się co można z niego zrobić? To idealny przepis, a co najważniejsze szybki i prosty w przygotowaniu. Do przygotowania zużyjecie połowę do 3/4 ananasa, w zależności od wielkości owocu. Pure wskazane na liście składników to nic innego jak zblendowane owoce. To pure, nie musicie wycinać twardych części owocu, ale nie może być ono zrobione tylko z tych twardych – ciężko będzie uzyskać odpowiednią konsystencję. Dodatkowo pokrójcie 250 g owoców w kostkę, mniej więcej 1-1,5 cm wielkości. Resztę owocu można zjeść!
Zapraszam Was także na kilka przepisów na inne muffiny:
– muffiny z borówkami
– r
Polecam Ci także:
- Muffiny z jagodami
- Muffiny czekoladowe z malinami
- Muffiny z malinami
- Muffiny z czekoladą i pomarańczą
- Jogurtowe muffiny z borówkami
- Muffiny ananasowe
- Muffiny dyniowe z figami
MUFFINY ANANASOWE
Ilość muffinek: 12-15
Przygotowanie: 50 minut
Składniki:
– 1,5 szklanki mąki pszennej
– 2/3 szklanki cukru
– 1 jajko rozmiar L
– 50 ml maślanki
– 250-300 ml pure z ananasa
– 250 g ananasów pokrojonych w kostkę (bez twardych części)
– 100 ml oleju rzepakowego
– pół szklanki płatków owsianych
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Jeśli przeczytaliście opis nad listą składników już wiecie jak przygotować samego ananasa.
Teraz czas na dwie miski. W jednej łączycie wszystkie suche składniki: przesianą mąkę, płatki, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier. W drugiej połączcie jajko, pure, maślankę i olej. Wszystko mieszajcie za pomocą łyżki lub szpatułki, nie używajcie bendera aby ciasto się nie napowietrzyło. Do suchych składników dodajcie składniki płynne i podobnie, wymieszajcie za pomocą szpatułki. Na koniec dodajcie ananasa pokrojonego w kostkę i połączcie całość.
Tak przygotowanym ciastem napełnijcie papilotki, najlepiej włożone do specjalnej blachy na muffiny. Pieczcie babeczki przez 25-30 min w temperaturze 170 st C. SMACZNEGO!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
4 comments
Co prawda, nigdy nie mam w domu ananasa, ale muffinki mi się podobają;)
To może warto kupić ananasa właśnie do muffinek 🙂
Poniewaz surowe ciasto wydalo mi sie malo slodkie posypalam muffiny brazowym cukrem plus posiekany migdal. Niestety wszystkie przepisy jakie znalazlam na ciasto ananasowe maja w skladzie gotowa mieszanke do ciasta.
Jak widzisz mój przepis nie ma w składzie żadnych gotowych mieszanek.