Wpisz i naciśnij Enter

Jogurtowe muffiny z borówkami

Przyszedł czas kiedy nabrałam ochoty na coś słodkiego. Ale nie zawsze mam ochotę spędzać długi czas w kuchni, chcę szybko, łatwo i smacznie. Pomyślałam zatem o muffinach, przecież wystarczy zmieszać składniki mokre i suche, dodać owoce i dosłownie na chwilę wrzucić do piekarnika. Za 1 h wpadali goście a muffiny stały już na stole i czekały na nich.

Zapraszam Was także na kilka przepisów na inne muffiny:
muffiny ananasowe
róże z ciasta francuskiego
muffiny dyniowe z figami
muffiny z nutellą
muffiny piernikowe

MUFFINY Z BORÓWKAMI

Ilość porcji: 17 muffinek
Przygotowanie: 40 minut

Składniki:
– 180 g jogurtu naturalnego
– 2 jajka rozmiar M
– 120 ml oleju rzepakowego
– 100 ml mleka
– 350 g mąki pszennej
– pół szklanki drobnego cukru do wypieków
– 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– płaska łyżeczka sody
– 1 szklanka borówek

Przygotowanie:

  1. W miskach wymieszajcie osobno składniki mokre i suche: mokre: olej, jaja, mleko, jogurt, oraz suche: mąka, cukier, proszek do pieczenia, soda, cukier z prawdziwą wanilią.
  2. Następnie składniki mokre wlejcie do suchych i całość wymieszajcie za pomocą łyżki do połączenia składników.
  3. Odłóżcie około 20 borówek. Resztę dodajcie do ciasta i wymieszajcie.
  4. Do formy do muffinów włóżcie papilotki w zagłębienia. Ja zawsze wkładam 2-3 papierki do jednego zagłębienia, dzięki temu papier papilotki nie jest mokry i muffiny wyglądają ładniej. Oczywiście ilość zależy także od jakości samych papilotek.
  5. Do papilotek nałóżcie ciasto. Z podanej ilości ciasta mi wyszło aż 17 muffinów, dlatego pieczenie musiałam rozłożyć na 2 razy.
  6. Na wierzchu każdego muffina połóżcie jeszcze 1-2 borówki. Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez 25-30 minut. Podawajcie po wystudzeniu.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Jogurtowe muffiny z borówkami
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
4.51star1star1star1star1star Based on 17 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

11 comments

  1. Wyglądają smakowicie! Robiłam kiedyś podobne, tylko z porzeczkami:)

  2. Przepis wydaje sie banalnie prosty, a że mam akurat wiaderko borówek to aż grzech nie upiec tak pysznych babeczek 😀

  3. A mi wyszedł zakalec

    1. O to dziwne, wiem że już wiele osób korzystało z mojego przepisu i nikt nie miał z tym problemu. Czy nie zmieniałaś proporcji lub składników?

  4. Czy moge uzyc mrozonych jagod?

    1. Oczywiście

  5. A czy olej można zamienić na masło? W jakich proporcjach?

    1. nie, ciasto wtedy zmieni formułę.

  6. Ja zamieniłam olej na masło i wszystko ładnie się upiekło. Były pyszne.

  7. Muffinki wyszły przepyszne mimo że wyszło mi ich aż 25. Niestety zamiast świeżych boroeek musiałam zadowolić się jagodami w stropów ale nie zepsuło to smaku. Z borowkami musi być jeszcze lepsze mPolecam 🙂

  8. W poprzedni komentarz wdarlo się mnóstwo literówek więc poprawiam : Muffinki wyszły przepyszne mimo że wyszło mi ich aż 25. Niestety zamiast świeżych borowek musiałam zadowolić się jagodami w syropie ale nie zepsuło to smaku. Z borowkami musi być jeszcze lepsze. Polecam ?