/Przepis powstał we współpracy reklamowej/
Muszle makaronowe są niezwykle wdzięczną potrawą do przygotowania. Pyszne nadzienie, sos, w którym się będą zapiekały, trochę sera i efekt gwarantowany. Ale zapytacie mnie, czym możecie nadziać ugotowane muszle, aby było szybko i bezproblemowo. Idealnym rozwiązaniem są gotowe pasty warzywne z dobrymi składami. Helcom w swojej ofercie ma różne smaki, z których wszystkie nadadzą się do nadziewania makaronu. Tylko od Was będzie zależało, jaki efekt smakowy chcecie uzyskać.
Pasty warzywne wykorzystać możecie tradycyjnie do pieczywa, ale także jako dipy do warzyw czy chlebków typu pita, do nadziewania naleśników, pierogów, jako bazę do zapiekanek czy tart. Możliwości jest naprawdę dużo.
Dziś zdecydowałam się na wybór pasty z bakłażanów, bo jej połączenie z sosem pomidorowym wychodzi zawsze wyśmienicie. Ja nadziewałam muszle samą pastą bakłażanową, ale możecie pokusić się o przygotowanie czegoś jeszcze innego, dodanie do niej podsmażonego, drobno pokrojonego kurczaka, dodatkowych warzyw, a nawet tartego sera. W wariantach ogranicza Was tylko wyobraźnia.
MUSZLE NADZIEWANE W SOSIE POMIDOROWYM
PRZYGOTOWANIE: 45 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– makaron duże muszle – 20-25 sztuk
– 6-8 ząbków czosnku
– 20-30 mniejszych pomidorków lub kilka dużych
– 80 -100 ml oliwy z oliwek
– 2 słoiczki pasty z bakłażanów Helcom
– 1 kulka sera mozzarella
– 2-3 łyżki tartego parmezanu
– sól i pieprz
– świeże listki bazylii do podania
– dodatkowy parmezan do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Warto go nieco przestudzić przed nadziewaniem, praca będzie wtedy łatwiejsza.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190o C.
- Do naczynia do zapiekania, w którym przygotujesz całą potrawę, włóż pomidorki (jeśli używasz większych pomidorków to pokrój na ćwiartki lub ósemki), ząbki czosnku i zalej je oliwą. Możesz też dodać kilka listków bazylii i nieco chilli, jeśli lubisz ostrzejsze smaki.
- Pomidorki wstaw do piekarnika na 25-30 minut, w zależności od ich wielkości. Pomidorki muszą zmięknąć, czosnek także.
- W czasie ich pieczenia przygotuj pastę z bakłażanów Helcom i za pomocą łyżki nadziewaj muszle makaronowe pastą.
- Pomidory wyjmij z piekarnika i za pomocą widelca nieco je rozgnieć, czosnek także. W tak przygotowanym sosie układaj makaronowe muszle, dodaj między muszle kawałki mozzarelli, a na koniec wszystko posyp 2-3 łyżkami parmezanu.
- Ponownie wstaw do piekarnika i zapiekaj około 10 minut, aż mozzarella się rozpuści, a muszle zrobią ciepłe.
- Muszle podawaj po upieczeniu z dodatkiem tartego parmezanu i listkami świeżej bazylii.
Smacznego!
/Przepis powstał we współpracy reklamowej z marką Helcom Naturalnie/