Wiele razy robiłam już zupy klasyczne i kremy z kalafiora, ale ten krem z pieczonych warzyw ma jeszcze pełniejszy i jeszcze lepszy smak. Po pierwsze, to dzięki temu, że kalafior został wcześniej upieczony i nabrał świetnego smaku, a po drugie, że oprócz kalafiora do zupy zawędrował pieczony czosnek oraz spora garść sera cheddar, który nada zupie mnóstwo smaku i kremowości.
Lubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak:
– krem z białych szparagów
– najlepsze przepisy na zupy kremy
– Krem z pieczonego czosnku
– krem z groszku z mlekiem kokosowym
– krem z ziemniaków z ciemnym piwem
– krem z kalafiora z posypką z bułki tartej
– zupa krem z brokuła
– Kalafior pieczony po marokańsku
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
ZUPA KREM Z PIECZONEGO KALAFIORA I CZOSNKU
PRZYGOTOWANIE: 40 minut
ILOŚĆ PORCJI: 4
SKŁADNIKI:
– 1 kalafior
– 1 l dobrej jakości bulionu warzywnego lub drobiowego
– 1 cebula
– 1 duża główka czosnku
– pół szklanki tartego sera cheddar + dodatkowy do podania
– sól, pieprz,
– kilka łyżek oliwy z oliwek
– kilka plasterków surowego wędzonego boczku
– natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
- Kalafiora obierz z zielonych liści, odkrój twardy głąb i pokrój w nieduże różyczki. Przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przekrój też główkę czosnku wzdłuż na pół i też połóż na blaszce.
- Warzywa skrop oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190o C. Piecz przez 25-30 minut, aż kalafior zmięknie i nieco się przyrumieni.
- Cebulę drobno posiekaj. Do garnka na spód wlej odrobinę oliwy i zeszklij cebulę, smażąc 2-3 minuty. Dorzuć do garnka upieczonego kalafiora oraz wyciśnij z łupin upieczony czosnek.
- Wlej gorący bulion, dopraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze przez chwilę całość, aż zupa zacznie bulgotać.
- Zblenduj zupę na gładki krem, a następnie dodaj do niego starty ser cheddar – około połowy szklanki. Wystarczy wymieszać gorącą zupę, a cheddar powinien się sam rozpuścić.
- Plasterki boczku podsmażaj na suchej patelni na chrupiąco. Kilka możesz zostawić w całości a resztę posiekać na małe kawałki do posypania zupy. Posiekaj też drobno natkę pietruszki.
- Zupę przekładaj na talerze, posypuj pokruszonym boczkiem, serem cheddar natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem. Podawaj udekorowaną plasterkiem boczku.
Smacznego!