Robiąc naleśniki możecie zrezygnować z mąki pszennej a zastąpić ją mąką pełnoziarnistą. Ja robiąc moje naleśniki pełnoziarniste tym razem wykorzystałam obie mąki, dzięki czemu naleśniki są nieco bardziej „lekkie”. Do naleśników przygotowałam nadzienie w postaci białego sera, śmietany oraz pysznych świeżych jagód i mięty.
Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
Przygotowanie: ok 30 minut
Składniki:
– 1/2 szklanki mąki pszennej
– 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
– 1 jajko
– 1 szklanka mleka
– ew woda
– 30 dag białego sera pełnotłustego
– 2 łyżki cukru
– 3 łyżki jogurtu naturalnego
– 4 łyżki śmietany 18%
– 1,5 łyżki cukru pudru +ew do posypania
– kilka łyżek świeżych jagód
– kilka listków mięty
PRZYGOTOWANIE:
Wymieszajcie mąkę, jajko i mleko. Jeśli ciasto jest odrobinę za gęste dodajcie nieco wody aby nabrało odpowiedniej naleśnikowej formy. Naleśniki smażcie na wysmarowanej odrobiną oleju patelni.
Biały ser w kostce włóżcie do miseczki i za pomocą widelca rozgniećcie pozostawiając nieco grudkowatą formę. Dodajcie biały cukier i jogurt naturalny. W osobnej miseczce wymieszajcie śmietanę z cukrem pudrem. Na naleśnik połóżcie nieco sera i złóżcie na dwa razy. Na wierzch dodajcie nieco śmietany i jagód. Całość możecie ozdobić kilkoma listkami świeżej mięty i posypać cukrem pudrem.
![recipe image](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2015/07/nalesnikizjagodami3-1.jpg)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
2 comments
ale wyglądają! przepysznie 😉
Wyglądają tak ładnie i smakowicie, że muszę ten przepis wykorzystać u siebie w kuchni 🙂