Mój wybór na pyszną kolację to zdecydowanie naleśniki. Sami wiecie, że można je zrobić w bardzo różnej formie, zarówno na słono jak i słodko. Moje naleśniki na dziś to wersja pełnoziarnista, bardziej bogata w błonnik, a do nich duszone jabłka z dodatkiem orzechów włoskich i miodu. Zmniejszyłam więc bardzo ilość cukru w tym daniu, a ono nadal jest genialne w smaku, a do tego bardzo proste w przygotowaniu!
Pamiętajcie, że polskie jabłka spełniają najbardziej rygorystyczne normy jakości, dlatego na skórkach polskich jabłek nie znajdziemy szkodliwych substancji wynikających ze sposobu uprawy lub przechowywania. Oczywiście należy pamiętać, że każdy owoc przed spożyciem trzeba umyć! Możecie zatem zjadać jabłka w całości i nawet do smażenia nie ma konieczności ich obierania.
NALEŚNIKI Z JABŁKAMI I ORZECHAMI
Przygotowanie: 20 minut
Liczba porcji: około 8 naleśników
Składniki naleśniki:
– 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1050 lub wyżej)
– 1 szklanka mleka (krowiego lub dowolnego mleka roślinnego)
– 1 jajko
– szczypta soli
– płaska łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (opcjonalnie)
– woda (możesz użyć zwykłej lub lekko gazowanej)
Składniki nadzienie:
– 3 jabłka
– pół łyżeczki cynamonu
– 1 czubata łyżka miodu
– 1-2 łyżeczki soku z cytryny
– pół szklanki orzechów włoskich lekko posiekanych
– 1 łyżka mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
- Naleśniki: W misce wymieszaj mąkę, mleko, jajko, sól i cukier z wanilią. Najlepiej łączyć wszystko ze sobą za pomocą ręcznej trzepaczki. Uzupełnij ciasto wodą, tak aby uzyskać konsystencję rzadszej śmietany. Odstaw na 15 minut.
- W tym czasie obierz jabłka (ja do przygotowania użyłam odmiany Red Delicious, ale zobacz moją ściągawkę z odmianami polskich jabłek i wybierz te, które najlepiej nadają się do smażenia lub przetworów).
- Jabłka pokrój w niedużą kostkę, wrzuć do garnka lub na głębszą patelnię i dodaj miód, sok z cytryny oraz cynamon. Podgrzewaj około 10-15 minut aż jabłka nieco zmiękną i puszczą sok. Na koniec wrzuć lekko posiekane orzechy włoskie i dodaj łyżkę mąki kukurydzianej, która zagęści sok.
- Naleśniki smaż na patelni, najlepiej takiej dedykowanej z pokryciem teflonowym. Możesz dodać dosłownie odrobinę tłuszczu, ja to robię natłuszczając patelnię za pomocą kropli oleju rozprowadzonej pędzlem kuchennym po powierzchni.
- Ciepłe naleśniki nadziewaj przygotowanymi jabłkami. Możesz je podać z dodatkiem cukry pudru, albo w wersji bardziej fit z łyżką gęstego jogurtu, posypane dodatkowo orzechami włoskimi.
CuTE: Kultywowanie smaku Europy” to kampania informacyjno-promocyjna prowadzona w latach 2019-2021 przez FruitVegetablesEUROPE (EUCOFEL) – Europejskie Stowarzyszenie Handlu Owocami i Warzywami. Ma ona na celu zmotywowanie Europejczyków do zmiany swoich nawyków konsumpcyjnych i prowadzenia bardziej zdrowego stylu życia. Polskie jabłka są jednym z głównych promowanych w kampanii produktów. Polskim partnerem projektu jest Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw (KZGPOiW).
Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.
Więcej informacji o kampanii „CuTE: Kultywowanie smaku Europy” dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu: https://www.fruitvegetableseurope.eu/pl/.
2 comments
Czy zamiast mąki kukurydzianej może być ziemniaczana?
Tak, może być. Efekt będzie odrobinkę inny ale spokojnie można zastąpić 🙂