To pierwszy z moich dwóch sprawdzonych przepisów na nalewkę z jarzębiny. Ten z dodatkiem suszonej śliwki jest nieco bardziej słodki i ma lekko wędzony posmak co nadaje ciekawej nuty nalewce. Większość moich nalewkowych przetworów wykonuję z użyciem wódki, to powoduje że trunek ma 20-30% alkoholu, co według mnie zupełnie wystarczy.
Polecam Wam także przepisy:
– nalewka z jarzębiny
NALEWKA JARZĘBINOWA Z SUSZONĄ ŚLIWKĄ
PRZYGOTOWANIE: 10 minut + min 8 tygodni
SKŁADNIKI:
– 2 kg owoców jarzębiny (przemrożonej)
– pół szklanki białego cukru i 50 ml wody
– 100 g suszonych śliwek
– 2,5 litra wódki
PRZYGOTOWANIE:
Owoce jarzębiny oczyśćcie. Jeżeli zrywacie je prze pierwszymi przymrozkami to zamróźcie je na ok 7 dni i do nalewki użyjcie po rozmrożeniu.
Do dużego zakręcanego pojemnika włóżcie jarzębinę i suszone śliwki. Z cukru i wody przygotujcie cukrowy syrop (rozpuście cukier w gotującej się wodzie), a po przestudzeniu syropu zalejcie nim owoce. Całość zalejecie wódką, zakręćcie i odstawcie na min 8 tygodni. Następnie przefiltrujcie przez gazę i przelejcie do butelek.
SMACZNEGO!
2 comments
Ciekawa jestem smaku takiej naleweczki 😉
Jest pyszna dość słodka, z nutą suszonej śliwki. Jutro dodam drugą jarzębinową nalewkę, tym razem o bardziej kwaskowatej nucie 🙂